Recept: Nejlepší dýňová buchta s tvarohem

Naposledy aktualizováno 6. 11. 2025 autorem Pavlína

Máte doma spoustu dýní? Dýně se skvěle hodí i do sladkých receptů. Naše dýňová buchta s tvarohem je naprosto božský a voňavý podzimní dezert, který spojuje jemnou nasládlost dýně, vláčnost tvarohu a voňavou vanilku s rumem. Je jednoduchá na přípravu, krásně nadýchaná a díky tvarohové vrstvě zůstává vláčná i druhý den, pokud ji doma nesníte hned.

Proč se dýně hodí i do sladkých receptů

Dýně je skvělou surovinou i do sladkého těsta, protože mu dodá přirozenou vláčnost, jemnou chuť a krásně zlatou barvu. Díky vysokému obsahu vody pomáhá udržet buchtu měkkou i několik dní po upečení, takže není potřeba tolik tuku ani cukru. Mezi oblíbené sladké dezerty z dýně patří třeba dýňové muffiny, dýňové sušenky nebo bábovka.

Dýně a zdraví

Zároveň je dýně bohatá na betakaroten, který se v těle mění na vitamín A a podporuje zdravý zrak, pokožku i imunitní systém. Obsahuje také vitamíny C a E, draslík a vlákninu, která prospívá trávení a pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Přidáním dýně do těsta tak získáte nejen jemnější chu, ale i o něco zdravější buchtu, na které si můžete pochutnat.

TIP: Co takhle si nejen podzimní jídla dochutit dýňovými a slunečnicovými semínky?

Nejlepší dýňová buchta s tvarohem
Nejlepší dýňová buchta s tvarohem

Jak se připravuje nejlepší dýňová buchta s tvarohem

Na rozdíl od klasických koláčů se naše dýňová buchta s tvarohem připravuje z nastrouhané syrové dýně, která se přidává přímo do těsta. Díky tomu je ještě šťavnatější, má jemnou chuť a nemusíte se zdržovat pečením nebo předvařováním dýně. Na spodní část plechu se nalije dýňové těsto, na které se rozetře tvarohový krém s rozinkami namočenými v rumu. Celá buchta se poté peče dokud povrch nezezlátne a krém se krásně nespojí s těstem.

Dýňové těsto

Příprava dýňového těsta je velmi jednoduchá. Vyšlehejte žloutky s třtinovým cukrem do světlé pěny a přidejte kokosový olej a trochu rumu. Poté přidejte nastrouhanou syrovou dýni, kterou předem lehce vymačkejte, aby těsto nebylo příliš řídké. Postupně těsta zapracovávejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.

Vše promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec vyšlehejte bílky do tuhé pěny a opatrně je vmíchejte do těsta. Hotové těsto vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče, uhlaďte povrch a můžete pokračovat přidáním tvarohové vrstvy.

TIP: Nejlepší dýňové placky v troubě se sýrem

Tvarohový krém

Tvarohový krém tvoří srdce celého koláče. Připravuje se z měkkého tvarohu, žloutku, vanilkového cukru a rozinek, které je dobré předem namočit v rumu, aby byly měkké a voňavé. Pokud rozinky zrovna nemusíte, přidejte klidně brusinky nebo sušené švestky. Rozinky je dobré i před přidáním k tvarohu nakrájet na menší kousky. Tvarohový krém je jemný, jemně sladký a při pečení se propojí s dýňovým těstem do nádherné, krémové konzistence. Stačí připravený tvarohový krém nanést na dýňové těsto.

Dýňová buchta trochu jinak

Do těsta můžete přidat i hrst nasekaných ořechů, čokoládové kousky nebo třeba vaše oblíbené sušené ovoce. Skvělá je i varianta s kokosovým mlékem místo části tuku. Tím získá dýňová buchta jemnou exotickou chuť. Chuť dýňové buchty můžete vyladit i přidáním citrónové kůry do tvarohového krému.

Skladem 221 Kč
Nejoblíbenější rozinky na našem e-shopu! Rozinky Sultánky jsou speciální drobnou odrůdou rozinek z Turecka. Rozinky Sultánky mají zajímavou sladkou chuť, a i když jsou malé, jsou překvapivě šťavnaté. Jsou to nejpoužívanější rozinky při pečení. Proto také naše sultánky získaly přezdívku rozinky do buchty. Můžete je použít při pečení zmíněných buchet, koláčů a muffinů.
Skladem 88 Kč
Vyhněte se bílému rafinovanému cukru a používejte místo něj přírodní třtinový cukr, který je navíc chuťově mnohem lepší! Oslaďte si život s našim třtinovým cukrem světlým.
Skladem
239 Kč 199 Kč
Naše vlašské ořechy mají jemně zemité a lehce nahořklé tóny. Vydrží vám vynikající po celý rok, nepodléhají žluknutí a nehořknou.

S čím podávat dýňovou buchtu

Dýňová buchta s tvarohem chutná výborně samotná, třeba jen lehce poprášená moučkovým cukrem. Pokud toužíte po slavnostnějším vzhledu, zkuste si připravit rozvar z lesního ovoce, přidejte kopeček šlehačky a máte skvělý dezert. Výborná je i s vanilkovou zmrzlinou a karamelizovanými ořechy.

Jak uchovávat dýňovou buchtu s tvarohem

Dýňovou buchtu uchovávejte v chladu, ideálně v uzavřené dóze v lednici. Vydrží 3–4 dny vláčná a svěží. Skvělé je, že dýňovou buchtu s tvarohem můžete i zamrazit a vytáhnout si ji, kdykoli na ni dostanete znovu chuť nebo když přijde nečekaná návštěva. 

TIP: Krémové dýňové rizoto

Co dalšího si upéct ke kávě

Došly vám nápady, čím pohostit návštěvu nebo co si dát jako sladkou tečku k odpolední kávě? Máme pro vás hned několik tipů.

Nejlepší dýňová buchta s tvarohem

Recept: Nejlepší dýňová buchta s tvarohem

Dýňová buchta s tvarohem je voňavý podzimní dezert, který v sobě spojuje jemnou nasládlost dýně, vláčnost tvarohu a hřejivou chuť vanilky a rumu.
Doba přípravy 25 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celková doba 1 hour
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 1 plech

Ingredience
  

Tvarohová vrstva

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 balení vanilkového cukru
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 žloutek
  • cukr podle chuti

Postup
 

  • Do mísy dejte tvaroh, žloutek, vanilkový cukr, cukr a nasekané rozinky namočené v rumu.
  • Vše důkladně promíchejte, aby vznikl hladký krém.
  • Rozklepněte dvě vejce a oddělte žloutky od bílků.
  • Vyšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
  • Přimíchejte olej a 5 lžic rumu (můžete použít i rum, ve kterém byly namočené rozinky).
  • Následně přidejte nastrouhanou a vymačkanou dýni.
  • Do mokré směsi postupně zapracujte směs mouky s kypřícím práškem a špetkou soli.
  • Vyšlehejte bílky do tuhé pěny a opatrně je vmíchejte do těsta, aby zůstalo nadýchané (využijte i bílek co vám zbyl z vajíčka použitého do tvarohového krému).
  • Hotové těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáče a uhlaďte.
  • Na dýňové těsto rozetřete připravený tvarohový krém. Můžete jako mřížku, pruhy nebo lžičkou nanést kopečky, či jako souvislou vrstvu.
  • Dýňovou buchtu pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut, dokud nezezlátne a krém neztuhne.
Keyword dýňová buchta, dýňová buchta s tvarohem
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jakou dýni použít na buchtu?

Nejlépe se hodí hokkaido nebo máslová dýně – obě mají jemnou chuť a krásně zbarví těsto.

Dá se dýňová buchta připravit i bez tvarohu?

Ano, stačí vynechat tvarohovou vrstvu a buchtu upéct samotnou – získáte voňavý dýňový koláč.

Mohu rozinky nahradit?

Ano, místo nich můžete použít sušené brusinky, nasekané ořechy nebo kousky čokolády.

Lze použít i jiný alkohol než rum?

Pokud chcete jinou chuť, zkuste Amaretto nebo likér s vanilkovým aroma.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin