Naposledy aktualizováno 6. 11. 2025 autorem Pavlína
Máte doma spoustu dýní? Dýně se skvěle hodí i do sladkých receptů. Naše dýňová buchta s tvarohem je naprosto božský a voňavý podzimní dezert, který spojuje jemnou nasládlost dýně, vláčnost tvarohu a voňavou vanilku s rumem. Je jednoduchá na přípravu, krásně nadýchaná a díky tvarohové vrstvě zůstává vláčná i druhý den, pokud ji doma nesníte hned.
Proč se dýně hodí i do sladkých receptů
Dýně je skvělou surovinou i do sladkého těsta, protože mu dodá přirozenou vláčnost, jemnou chuť a krásně zlatou barvu. Díky vysokému obsahu vody pomáhá udržet buchtu měkkou i několik dní po upečení, takže není potřeba tolik tuku ani cukru. Mezi oblíbené sladké dezerty z dýně patří třeba dýňové muffiny, dýňové sušenky nebo bábovka.
Dýně a zdraví
Zároveň je dýně bohatá na betakaroten, který se v těle mění na vitamín A a podporuje zdravý zrak, pokožku i imunitní systém. Obsahuje také vitamíny C a E, draslík a vlákninu, která prospívá trávení a pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Přidáním dýně do těsta tak získáte nejen jemnější chu, ale i o něco zdravější buchtu, na které si můžete pochutnat.
TIP: Co takhle si nejen podzimní jídla dochutit dýňovými a slunečnicovými semínky?

Jak se připravuje nejlepší dýňová buchta s tvarohem
Na rozdíl od klasických koláčů se naše dýňová buchta s tvarohem připravuje z nastrouhané syrové dýně, která se přidává přímo do těsta. Díky tomu je ještě šťavnatější, má jemnou chuť a nemusíte se zdržovat pečením nebo předvařováním dýně. Na spodní část plechu se nalije dýňové těsto, na které se rozetře tvarohový krém s rozinkami namočenými v rumu. Celá buchta se poté peče dokud povrch nezezlátne a krém se krásně nespojí s těstem.
Dýňové těsto
Příprava dýňového těsta je velmi jednoduchá. Vyšlehejte žloutky s třtinovým cukrem do světlé pěny a přidejte kokosový olej a trochu rumu. Poté přidejte nastrouhanou syrovou dýni, kterou předem lehce vymačkejte, aby těsto nebylo příliš řídké. Postupně těsta zapracovávejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
Vše promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec vyšlehejte bílky do tuhé pěny a opatrně je vmíchejte do těsta. Hotové těsto vlijte do vymazaného a vysypaného pekáče, uhlaďte povrch a můžete pokračovat přidáním tvarohové vrstvy.
TIP: Nejlepší dýňové placky v troubě se sýrem
Tvarohový krém
Tvarohový krém tvoří srdce celého koláče. Připravuje se z měkkého tvarohu, žloutku, vanilkového cukru a rozinek, které je dobré předem namočit v rumu, aby byly měkké a voňavé. Pokud rozinky zrovna nemusíte, přidejte klidně brusinky nebo sušené švestky. Rozinky je dobré i před přidáním k tvarohu nakrájet na menší kousky. Tvarohový krém je jemný, jemně sladký a při pečení se propojí s dýňovým těstem do nádherné, krémové konzistence. Stačí připravený tvarohový krém nanést na dýňové těsto.
Dýňová buchta trochu jinak
Do těsta můžete přidat i hrst nasekaných ořechů, čokoládové kousky nebo třeba vaše oblíbené sušené ovoce. Skvělá je i varianta s kokosovým mlékem místo části tuku. Tím získá dýňová buchta jemnou exotickou chuť. Chuť dýňové buchty můžete vyladit i přidáním citrónové kůry do tvarohového krému.
S čím podávat dýňovou buchtu
Dýňová buchta s tvarohem chutná výborně samotná, třeba jen lehce poprášená moučkovým cukrem. Pokud toužíte po slavnostnějším vzhledu, zkuste si připravit rozvar z lesního ovoce, přidejte kopeček šlehačky a máte skvělý dezert. Výborná je i s vanilkovou zmrzlinou a karamelizovanými ořechy.
Jak uchovávat dýňovou buchtu s tvarohem
Dýňovou buchtu uchovávejte v chladu, ideálně v uzavřené dóze v lednici. Vydrží 3–4 dny vláčná a svěží. Skvělé je, že dýňovou buchtu s tvarohem můžete i zamrazit a vytáhnout si ji, kdykoli na ni dostanete znovu chuť nebo když přijde nečekaná návštěva.
Co dalšího si upéct ke kávě
Došly vám nápady, čím pohostit návštěvu nebo co si dát jako sladkou tečku k odpolední kávě? Máme pro vás hned několik tipů.
- Recept: Rybízová buchta s drobenkou
- Recept: Luxusní rychlá ořechová buchta
- Zdravá kefírová buchta s ovocem: jednoduchý a rychlý recept
- Recept: Nejlepší hrnková buchta s jablky
- Recept: Mrkvová buchta s ořechy a citronovou polevou

Recept: Nejlepší dýňová buchta s tvarohem
Ingredience
- 200 g strouhané syrové dýně
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g třtinového cukru
- 100 ml kokosového oleje
- 2 ks vajec
- 1 balení prášku do pečiva
- 4 PL rumu
- máslo na vymazání
Tvarohová vrstva
- 200 g měkkého tvarohu
- 1 balení vanilkového cukru
- hrst rozinek namočených v rumu
- 1 žloutek
- cukr podle chuti
Postup
- Do mísy dejte tvaroh, žloutek, vanilkový cukr, cukr a nasekané rozinky namočené v rumu.
- Vše důkladně promíchejte, aby vznikl hladký krém.
- Rozklepněte dvě vejce a oddělte žloutky od bílků.
- Vyšlehejte žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- Přimíchejte olej a 5 lžic rumu (můžete použít i rum, ve kterém byly namočené rozinky).
- Následně přidejte nastrouhanou a vymačkanou dýni.
- Do mokré směsi postupně zapracujte směs mouky s kypřícím práškem a špetkou soli.
- Vyšlehejte bílky do tuhé pěny a opatrně je vmíchejte do těsta, aby zůstalo nadýchané (využijte i bílek co vám zbyl z vajíčka použitého do tvarohového krému).
- Hotové těsto nalijte do vymazaného a vysypaného pekáče a uhlaďte.
- Na dýňové těsto rozetřete připravený tvarohový krém. Můžete jako mřížku, pruhy nebo lžičkou nanést kopečky, či jako souvislou vrstvu.
- Dýňovou buchtu pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut, dokud nezezlátne a krém neztuhne.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jakou dýni použít na buchtu?
Nejlépe se hodí hokkaido nebo máslová dýně – obě mají jemnou chuť a krásně zbarví těsto.
Dá se dýňová buchta připravit i bez tvarohu?
Ano, stačí vynechat tvarohovou vrstvu a buchtu upéct samotnou – získáte voňavý dýňový koláč.
Mohu rozinky nahradit?
Ano, místo nich můžete použít sušené brusinky, nasekané ořechy nebo kousky čokolády.
Lze použít i jiný alkohol než rum?
Pokud chcete jinou chuť, zkuste Amaretto nebo likér s vanilkovým aroma.
