Naposledy aktualizováno 1. 10. 2025 autorem Tereza Vlčková
Podzim je období, kdy stromy hrají všemi barvami, vzduch je chladný a svěží, a kuchyní se začínají linout hřejivé vůně skořice, muškátového oříšku a zkaramelizované dýně. Právě tahle hrníčková dýňová bábovka je jedním z těch receptů, které k podzimu neodmyslitelně patří. Hrníčková dýňová bábovka je vláčná, jemně kořeněná, příjemně sladká a krásně voní podzimem.
Dýně – slunce podzimu v kuchyni
Dýně dozrávají na podzim, ale vydrží i přes celou zimu, takže si dýňovou bábovku můžete upéct i během zimy nebo na jaře, pokud všechny dýně hned nesníte. Na podzim ji najdete skoro všude, v různých barvách a tvarech. Nejčastěji však narazíte na hokkaido. Má sytou oranžovou barvu, voní zemitě a lehce nasládle. Je jemná, krémová a výživná. Můžete ji péct, vařit, dusit, zapékat, mixovat. Hodí se do slaných i sladkých jídel. A na rozdíl od svých jiných druhů dýní se nemusí ani loupat.
TIP: Podívejte se na další inspiraci, co připravit z dýně.
Dýňové pyré jako základ
Dýňové pyré je malý domácí poklad. Stačí jediná mísa s upečenou dýní a najednou máte v kuchyni základ pro desítky dýňových receptů. Pyré z hokkaido je jemné, krémové a s přirozenou sladkostí, takže se hodí do sladkých i slaných jídel jako třeba právě hrníčková dýňová bábovka. A navíc krásně barví, takže díky dýni získají vaše dobroty nádherný teplý odstín.
TIP: Zbylé dýňové pyré můžete využít třeba do lívanců, upéct sušenky nebo uvařit krémovou polévku. Z jedné várky dýňového pyré tak můžete připravit spoustu dobrot.
Jak připravit dýňové pyré
Dýni hokkaido důkladně omyjte a rozkrojte napůl. Vydlabejte semínka a dýni nakrájejte na kostičky. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C na 30 minut. Jakmile dýně změkne, nechte ji trochu vychladnout a rozmixujte do hladka. Pokud je pyré příliš husté, přidejte lžičku vody. Takto připravené pyré nechte zcela vychladnout. Pyré můžete skladovat v uzavíratelné sklenici v lednici pár dní nebo jej můžete i zamrazit.
TIP: Pyré můžete připravit i v hrnci tak, že kostičky dýně na sucho opražíte a lehce podlijete vodou, přiklopíte a necháte dusit.
Jak se peče hrníčková dýňová bábovka
Máte rádi dýni a chcete si upéct zdravější verzi bábovky? Hrníčková dýňová bábovka je opravdu vynikající. Jak se peče?
Mohlo by vás zajímat: Zdravé dýňové sušenky s čokoládou
Příprava těsta a pečení
V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, přilijte kokosový olej a vmíchejte dýňové pyré. Zvlášť smíchejte špaldovou mouku s práškem do pečiva, špetkou sody a kořením, které dodá bábovce ten pravý podzimní šmrnc.
Suchou směs pak postupně vmíchejte do vyšlehaných vajec s pyré a vznikne krásně husté, voňavé těsto. Přidejte nasekané ořechy, jaké máte rádi (my používáme vlašské ořechy, pekany nebo lískáče). Odeberte půlku těsta bokem a přidejte kakao. Postupně pak do vymazané a vysypané formy nalívejte světlé a tmavé těsto.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 50 min. Upečenou bábovku nechte chvíli ještě odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.
TIP: 8 nejlepších receptů na bábovku, které musíte zkusit.
Čím se zdobí hrníčková dýňová bábovka
I když se bábovky tolik nezdobí, i tak se hrníčková dýňová bábovka dá hezky ozdobit, aby vypadala slavnostně. Skvěle vypadá a chutná poleva z bílé čokolády, kterou můžete i posypat nasekanými oříšky nebo třeba dýňovými semínky. Nikdy však nezklame jednoduchá klasika v podobě moučkového cukru.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší dýňové placky v troubě se sýrem
Hrníčková dýňová bábovka pokaždé trochu jinak
Aby se vám hrníčková dýňová bábovka neokoukala, můžete si ji pokaždé připravit trochu jinak. Místo mramorování můžete použít třeba kousky čokolády. Nebo vyměňte druh oříšků – mandle jsou jemnější a méně mastné. Experimentovat se dá i s kořením. Zkuste přidat zázvor, muškátový oříšek či hřebíček. S dýni dobře chutná také pomerančová kůra. Myslete však na to, že méně je někdy více a zbytečně svou bábovku nepřekombinujte.
Jaké další bábovky si můžete upéct
- Božsky vláčná hrnková kokosová bábovka
- Litá mandlová bábovka s čokoládou
- Nejlepší vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy
- Jednoduchá hrníčková banánová bábovka s ořechy
- Nejvláčnější hrníčková ořechová bábovka
- Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka
Recept: Hrníčková dýňová bábovka
Ingredience
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek dýňového pyré
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku kokosového oleje
- 1/2 hrnku vlašských ořechů nebo jiných
- 3 vajíčka
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek
- 2 ČL kakaa
- 1 ČL skořice
- 1 ČL perníkového koření
Postup
- Ušlehejte vajíčka s cukrem do husté žluté pěny.
- Vmíchejte olej a dýňové pyré.
- Do tekuté směsi postupně zapracovávejte směs mouky s kypřícím práškem a kořením.
- Přidejte nasekané oříšky a část těsta odeberte bokem.
- Jednu část těsta dochuťte kakaem.
- Do vymazané a vysypané formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 50 min.
- Upečenou bábovku nechte chvíli odpočívat ve formě, poté ji vyklopte a počkejte, dokud zcela nevychladne.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jaká dýně je na hrníčkovou dýňovou bábovku nejlepší?
Nejčastěji se hrníčková dýňová bábovka dělá z dýně hokkaido, protože má krásně sytou barvu, jemnou chuť a nemusí se loupat. Skvěle se ale hodí i máslová dýně (butternut). Je jemnější a sladší, jen se musí oloupat.
Dá se hrníčková dýňová bábovka upéct i jako muffiny?
Určitě ano, těsto na dýňovu bábovku můžete použít i jako těsto na dýňové muffiny. Stejné těsto můžete nalít do muffinových formiček a péct cca 20–25 minut na 175 °C.