Naposledy aktualizováno 24. 11. 2025 autorem Pavlína
Plněné košíčky čokoládovým krémem patří mezi cukroví, které zbožňují snad všichni. Mají křehké máslové těsto s ořechy a lahodný čokoládový krém, který se po zakousnutí jemně rozplývá na jazyku. Nejlepší na tomto cukroví je to, že je překvapivě snadné na přípravu a můžete si ho krásně ozdobit. Hodí se nejen na vánoční stůl, ale i jako dezert pro zvláštní příležitosti.
Ořechy a čokoláda jako dokonalé spojení chutí
Spojení ořechů a čokolády patří k nejharmoničtějším kombinacím v cukrařině. Ořechy přinášejí plnou, jemně máslovou chuť s výrazným přírodním aroma, zatímco čokoláda dodává dezertu hloubku, sladkost a sametovou strukturu. Společně tvoří chuťový kontrast, který je bohatý, vyvážený a neodolatelný.
Hořká čokoláda zvýrazní zemitost vlašských ořechů, mléčná se nádherně propojí s jemností lískových oříšků a bílá čokoláda dodá košíčkům elegantně sladký tón. A právě proto jsme plněné košíčky upekli přesně takto.
Jak na nejlepší plněné košíčky s čokoládovým krémem
Těsto na košíčky se peče přímo ve formičkách, takže si krásně drží svůj tvar. Po upečení se naplní jemným ganache krémem z čokolády, smetany a másla.Výbornou chuť krému ještě navíc podtrhnou rozmixované datle. Kombinace křehkého korpusu a sametového čokoládového krému vytváří něco tak dobrého, že odoláte jen těžko.
TIP: Jestli máte rádi trochu ostřejší chuť, vyzkoušejte vánoční ořechové košíčky
Jak se připravuje těsto na plněné košíčky
Do mísy dejte špaldovou mouku, studené na kostičky nakrájené máslo, třtinový cukr, ideálně rozmixovaný na moučku a najemno mleté oříšky s 1 žloutkem. Rukama nebo v robotu rychle vypracujte nelepivé těsto. Pokud těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky. Chcete mít košíčky krásně křehké? Čím kratší dobu těsto připravujete, tím křehčí košíčky pak budou. Připravené těsto zabalte do fólie a nechte minimálně 30 minut odpočívat v lednici, ideálně přes noc.
Tvorba korpusu na plněné košíčky a pečení
Odpočaté těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm, vykrajujte kolečka a vtláčejte je do formiček. Dbejte na to, aby těsto bylo přitlačeno i ke stěnám formičky, aby se košíčky při pečení nedeformovaly. Spodek košíčků můžete i lehce propíchat vidličkou, aby se lépe propekly. Pečte při 170 °C na horní a dolní ohřev asi 15 až 20 minut, dokud nezačnou okraje lehce zlátnout. Nechte krátce vychladnout a opatrně vyklopte.

Jak udělat nejlepší čokoládový krém
V menším hrnci zahřejte smetanu ke šlehání, stáhněte ji z ohně a nalijte na kousky kvalitní belgické čokolády. Nechte minutku stát, poté míchejte, dokud nevznikne hladká ganache.
Přidejte změklé máslo a rozmixované datle, které dodají jemnou karamelovou sladkost a větší pevnost krému. Vše pořádně promíchejte. Vzniklá pasta z rozmixovaných datlí se hůře rozmělňuje, ale stojí to za to. Pro větší šmrnc můžete přidat i kapku rumu. Připravený krém nechte dobře vychladnout. Poté ho vyšlehejte mixérem do krémové konzistence a můžete plnit košíčky.
Jak košíčky naplnit a ozdobit
Do vychladlých košíčků naneste čokoládový krém pomocí cukrářského sáčku, případně lžičkou. Můžete buď vytvořit hladký povrch nebo dekorativní spirálu či pusinku. Nanesený krém posypte kousky lyofilizovaných malin nebo jahod a cukrářským zdobením nebo nasekanými oříšky. Na čokoládovém krému skvěle vypadají třeba pistácie.

TIP: Vyzkoušejte rychlý nepečený dezert čokoládové košíčky s arašídovým máslem
Plněné košíčky s čokoládou trochu jinak
Čokolády je více druhů a každá chutná nejlépe s něčím jiným. Můžete si tak pohrát a vytvořit si tak čokoládový krém, na více způsobů.
- Přidejte k hořké čokoládě místo rumu trochu kávy, pro jemný cappuccino tón.
- Mléčná čokoláda vytvoří jemnější a sladší krém.
- Bílá čokoláda bude sladší, jemnější a s nasekanými pistáciemi vypadá skvěle.
- K čokoládě se skvěle hodí i karamel. Zkuste vyměnit hořkou čokoládu za karamelovou čokoládu.
- Nebo přidejte kapku likéru Baileys pro slavnostnější verzi.
Jak skladovat plněné košíčky
Hotové košíčky uchovávejte v lednici, ideálně v uzavřené dóze. Vydrží čerstvé a křehké až 5 dní. Košíčky můžete i zmrazit, ale pouze v jedné vrstvě.
Pokud si chcete ulehčit práci, můžete prázdné korpusy upéct i několik týdnů předem, zamrazit a krém si připravit až poslední dny před Vánocemi. Když si korpusů napečete více, můžete si připravit rovnou i několik krémů a mít tak hned více druhů vánočního cukroví.
Vyzkoušejte i naše další Vánoční cukroví
Jaké další dobroty pečeme na Vánoce? Je toho každý rok opravdu hodně a vždy zkoušíme něco nového. Mezi naše favority jednoznačně patří recepty níže.
- Myslivecké knoflíky s marmeládou
- Nejlepší kakaové linecké cukroví s ořechy
- Kořeněné skořicové hvězdičky s mandlemi a polevou
- Nadýchané babiččiny zázvorky
- Recept na křehoučké vinné cukroví: Sladká i slaná varianta

Plněné košíčky s čokoládovým krémem
Ingredience
- 150 g špaldové mouky
- 80 g másla nebo ghí
- 50 g třtinového cukru rozmixovaného na moučku
- 50 g mletých lískových oříšků
- 1 žloutek
Čokoládový krém
- 200 g hořké belgické čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 50 g vypeckovaných datlí
Zdobení
- lyofilizované maliny
- cukrářské zdobení
Postup
- Vypracujte těsto z mouky, cukru, ořechů, másla a žloutku.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut odpočívat do lednice.
- Odpočaté těsto vyválejte na 3 mm hrubý plát, ze kterého vykrajujte kolečka a vtlačujte je do formiček.
- Pečte při 170 °C na horní a dolní ohřev asi 15 až 20 minut dokud nezačnou růžovět okraje.
Čokoládový krém
- Zahřejte v menším hrnci smetanu, ale nevařte ji.
- Nalijte smetanu na čokoládu a míchejte dokud se nerozpustí.
- Přidejte máslo a najemno rozmixované datle.
- Vše důkladně promíchejte, dokud se datle pořádně nerozmělní.
- Hotový krém dejte vychladit a následně ho vyšlehejte mixérem.
Plnění a zdobení
- Naplňte cukrářskou zdobičku krémem a naplňte košíčky vámi požadovaným tvarem.
- Posypte drcenými lyofilizovaným malinami a cukrářským zdobením.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jaké ořechy jsou na plněné košíčky nejlepší?
Plněné košíčky pečeme s různými ořechy. Výborné jsou lískové i vlašské. Kombinace obojího dodá hlubší chuť.
Čím plnit plněné košíčky?
Plněné košíčky z křehkého těsta jsou oblíbené vánoční cukroví a korpusy jsou sami o sobě jemné a lahodné. Můžete je naplnit jakýmkoliv krémem od čokoládových či máslových krémů, přes pudinkové směsi a různé druhy ovoce, až po nadýchanou šlehačku. Výhodou je, že zdobení probíhá až těsně před servírováním, takže si košíčky vždy zachovají čerstvost i skvělou chuť.
Kdy plnit košíčky krémem?
Krém se do upečených korpusů dává až po jejich vychladnutí, a to nejlépe pomocí cukrářské zdobičky nebo sáčku. Těsto na košíčky si klidně připravte den předem, případně ho lze i zmrazit. Krém se do upečených korpusů nalévá nebo nanáší až po jejich vychladnutí. Těsto na košíčky si klidně připravte den předem, případně ho lze i zmrazit. Hotové korpusy vydrží při skladování přibližně 2–3 týdny a naplnit je můžete den před servírováním.

