Recept na luxusní pistáciové mléko

Pistáciové mléko ve sklenici

Pokud máte rádi rostlinná mléka, to pistáciové si ve vaší domácnosti určitě najde své místo. Vedle mléka z mandlí a mléka z kešu patří mezi naše nejoblíbenější. Výroba pistáciového mléka je jednoduchá a jeho chuť se podobá pistáciové zmrzlině.

Mléko z pistácií je plné antioxidantů a vlákniny a neobsahuje laktózu, je proto vhodnou variantou mléka pro vegetariány, vegany, paleo stravu i všechny s intolerancí laktózy.

Pistáciové mléko, stejně jako to arašídové, v obchodech nekoupíte. Mezi vyznavači zdravé výživy se stává oblíbeným pozvolna a vzhledem k ceně pistácií se obchodů jen tak nedostane. Jaká to je škoda! A tak jediný způsob, jak pistáciové mléko ochutnat, je vyrobit si ho doma.

Pistácie je potřeba nejprve namočit
Pistácie je potřeba nejprve namočit

Proč vyrábět mléko z pistácií?

Největším tahákem pistáciového mléka je pochopitelně jeho chuť. Koho neláká nápoj, který chutná jako pistácie a ještě k tomu je zdravý? 😍Pistácie mají z ořechů jedno z nejkomplexnějších složení a daly by se označit za téměř dokonalou potravinu. Obsahují totiž bílkoviny, tuky i sacharidy.

Pistácie jsou především bohaté na:

  • hořčík
  • vápník
  • železo
  • antioxidanty
  • Vitamíny B, E a C
  • fytosteroly (snižují hladinu cholesterolu).

Z jakých pistácií mléko vyrábět

Vyhněte se veškerým pistáciím, které jsou zpracované. Na mléko se nehodí pražené ani solené pistácie a nejlépe uděláte, když si koupíte naturální pistácie vyloupané. Na výrobu jedné dávky mléka potřebujete celý hrnek pistácií a pokud byste použili solené, mléko by se v podstatě nedalo pít.

Použitím nepražených pistácií navíc nepřicházíte o cenné živiny a tuky, které se teplem znehodnocují. Díky tomu je pistáciové mléko opravdu nadupané látkami prospěšnými pro tělo.

Jak vyrobit perfektní pistáciové mléko

Pokud už jste někdy rostlinné mléko vyráběli, postup je stejný. Potřebujete pouze pistácie a vodu, pro dochucení lze přidat javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici nebo datle.

Ingredience na mléko z pistácií
Ingredience na mléko z pistácií

Výrobu vám usnadní sáček na výrobu mléka, pomocí kterého lze z hmoty nejlépe dostat veškerou tekutinu.

Krok č.1: Nejprve vložte pistácie do nádoby s vodou a nechte je ponořené alespoň šest hodin.

Krok č.2: Pistácie propláchněte a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Stačí mixovat jednu až dvě minuty. Výsledkem má být krémové mléko, které budete cedit.

Krok č.3: Krémové mléko vložte do sáčku na výrobu mléka nebo sýru a mačkejte tak dlouho, dokud z hmoty poteče mléko. Díky tomuto kroku dostanete z mléka všechny pevné části.

Krok č.4: Mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů. Ale ze zkušenosti víme, že tak dlouho doma stejně nevydrží 😉

TIP: Pokud se vám v mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), vůbec se nelekejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev. Pouze mléko před použitím protřepejte.

Mléko chutná bohatě, je krémové a mírně nasládlé.

Hotové pistáciové mléko
Hotové pistáciové mléko

Zaujalo vás pistáciové mléko? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!

Recept na pistáciové mléko

Recept: Pistáciové mléko

Pistáciové mléko patří k těm, které si v obchodě jen tak nekoupíte. Je sice na suroviny dražší (pistácie patří k nejluxusnějším oříškům), ale jednou za čas si snad člověk může dopřát něco lepšího.
2.21 z 10 hlasů
Doba přípravy 10 minut
Celková doba 10 minut
Chod Rostlinné mléko
Kuchyně Veganská, Zdravá výživa
Dávka 1 láhev

Ingredience
  

Extra přísady

Postup
 

  • Pistácie namočte do vody alespoň na 6 hodin, a poté propláchněte.
  • Vložte pistácie s ostatními ingrediencemi do mixéru.
  • Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko. Pokud máte výkonný mixér, cedit nemusíte.
  • Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.
Klíčové slovo mléko z pistácií, pistáciové mléko
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




6 Sdílení
Sdílet4
Tweetnout
Sdílet
Pin2