Naposledy aktualizováno 8. 4. 2025 autorem Anežka
Pokud máte rádi rostlinná mléka, zrovna lahodné pistáciové mléko si ve vaší domácnosti určitě najde své místo. Vedle mléka z mandlí a mléka z kešu patří mezi naše nejoblíbenější. Výroba pistáciového mléka je jednoduchá a jeho chuť se podobá pistáciové zmrzlině.
Mléko z pistácií je plné antioxidantů a vlákniny a neobsahuje laktózu, je proto vhodnou variantou mléka pro vegetariány, vegany, paleo stravu i všechny s intolerancí laktózy.
Pistáciové mléko, stejně jako to arašídové, v obchodech nekoupíte. Mezi vyznavači zdravé výživy se stává oblíbeným pozvolna a vzhledem k ceně pistácií se obchodů jen tak nedostane. Jaká to je škoda! A tak jediný způsob, jak pistáciové mléko ochutnat, je vyrobit si ho doma.
Proč vyrábět mléko z pistácií?
Největším tahákem pistáciového mléka je pochopitelně jeho chuť. Koho neláká nápoj, který chutná jako pistácie a ještě k tomu je zdravý? ?Pistácie mají z ořechů jedno z nejkomplexnějších složení a daly by se označit za téměř dokonalou potravinu. Obsahují totiž bílkoviny, tuky i sacharidy. Pravidelně děláme na pistácie akce, a tak není váš nákup tak finančně náročný.
Pistácie jsou především bohaté na:
- hořčík
- vápník
- železo
- antioxidanty
- Vitamíny B, E a C
- fytosteroly (snižují hladinu cholesterolu).
Tip: Už jste zkoušeli zařadit pistácie k obědu? Zkuste recept na cuketové špagety s pestem z pistácií.
Proč zařadit do jídelníčku rostlinné mléko z pistácií?
Pistácie jsou kvalitním zdrojem proteinu (20,3 g ve 100 g) a patří k méně kalorickým oříškům (2352 kj ve 100 g). Obsahují sice, stejně jako ostatní ořechy, velké množství tuků (45,3 g ve 100 g), ale ty tvoří z velké části mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše tělo.
Kvalitní pistácie najdete na našem eshopu.
Z jakých pistácií mléko vyrábět
Vyhněte se veškerým pistáciím, které jsou zpracované. Na mléko se nehodí pražené ani solené pistácie a nejlépe uděláte, když si koupíte naturální pistácie vyloupané. Na výrobu jedné dávky mléka potřebujete celý hrnek pistácií a pokud byste použili solené, mléko by se v podstatě nedalo pít.
Použitím nepražených pistácií navíc nepřicházíte o cenné živiny a tuky, které se teplem znehodnocují. Díky tomu je pistáciové mléko opravdu nadupané látkami prospěšnými pro tělo.
Tip: Podívejte se na článek: Pistácie – vše, co o nich potřebujete vědět.
Jak vyrobit perfektní pistáciové mléko
Pokud už jste někdy rostlinné mléko vyráběli, postup je stejný. Potřebujete pouze pistácie a vodu, pro dochucení lze přidat javorový sirup, vanilkový extrakt, skořici nebo datle.
Výrobu vám usnadní sáček na výrobu mléka, pomocí kterého lze z hmoty nejlépe dostat veškerou tekutinu.
Krok č.1: Nejprve vložte pistácie do nádoby s vodou a nechte je ponořené alespoň šest hodin.
Krok č.2: Pistácie propláchněte a vložte do mixéru společně s ostatními ingrediencemi. Stačí mixovat jednu až dvě minuty. Výsledkem má být krémové mléko, které budete cedit.
Krok č.3: Krémové mléko vložte do sáčku na výrobu mléka nebo sýru a mačkejte tak dlouho, dokud z hmoty poteče mléko. Díky tomuto kroku dostanete z mléka všechny pevné části.
Krok č.4: Mléko uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů. Ale ze zkušenosti víme, že tak dlouho doma stejně nevydrží ?
TIP: Pokud se vám v mléko v ledničce oddělí (voda nahoře, bílá hmota na dně), vůbec se nelekejte. U čerstvých rostlinných mlék bez přísad je to běžný jev. Pouze mléko před použitím protřepejte.
Jak si vychutnat domácí pistáciové mléko?
Pistáciové mléko chutná bohatě, je krémové a mírně nasládlé. Lze ho použít hlavně k snídaním, například do kaší, do jogurtu nebo jen tak ke kávě.
Pokud vás zajímá, jaké máme na pistácie akce, klikněte ZDE.
FAQ – Nejčastější dotazy
Pistácie jsou plody rostliny řečíku pistáciového, pěstují se více jak 5 tisíc let a pochází z Asie. Jsou oblíbené pro svou nasládlou chuť a krásně zelenou barvu, se kterou vykouzlíte v kuchyni skvělá jídla. V článku se dozvíte vše, co potřebujete o pistáciích vědět a prozradíme vám, jak si vypěstovat doma své vlastní.
Ano. Pistácie mají z ořechů jedno z nejkomplexnějších složení a daly by se označit za téměř dokonalou potravinu. Obsahují totiž bílkoviny, tuky i sacharidy.
Ano, údajně zvyšují vitalitu u mužů a podle studií, kdy muži jedli po dobu 3 týdnů 100 g pistácií, se zvýšila jejich erektilní funkce o 50 %.
Pistácie obsahují méně kalorií než ostatní ořechy, a to zhruba 160 kalorií na 30 gramů, což není mnoho. Mají také nízký glykemický index, a po jejich konzumaci se budete cítit déle sytí, proto jsou pistácie vhodné i při redukčních dietách.
Mezi největší producenty pistácií patří Írán. K dalším zemím, ze kterých se pistácie dovážejí je například USA nebo Turecko.
Pokud si budete pistácie kupovat, dejte pozor na cenu a kvalitu. Můžete si zakoupit klasicky pistácie ve skořápce, ale pokud vás nebaví pistácie loupat, tak i pro ty náročnější se prodávají pistácie již vyloupané, ovšem tady musíte počítat s tím, že cena bude o něco vyšší.
Doporučený denní příjem je 1 hrst ořechů.
Největší pistácie na trhu se prodávají o velikosti 18/22, ale ty jsou velmi vzácné. My nabízíme pistácie o velikosti 20/22, což je druhá největší velikost na trhu.
Na ořechové mléko se vám ale nejlépe hodí naturální nesolená pistáciová jádra vyloupaná.
Použití pistácií je velmi všestranné, můžete si zakoupit jak solené pistácie, tak i nesolené pistácie, které můžete použít do omáček, krémů či sladkého pečení. Jelikož se jedná o ořechy, první recept, co vás určitě napadne je pistáciové máslo, které si můžete připravit i vy, nebo si ho pořídit u nás.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Pistáciový zdravý nepečený dort (raw)
- Recept na sicilskou pistáciovou omáčku k těstovinám
- Domácí veganská pomazánka z mandlí a sušených rajčat
- Indický čočkový dhál: Recept z červené čočky
- Recept ořechové máslo: jemné domácí pistáciové máslo
Recept: Pistáciové mléko
Ingredience
- 1 hrnek loupaných nesolených pistácií
- 4 hrnky vody
Extra přísady
- 1-2 lžičky javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka skořice
- špetka soli
Postup
- Pistácie namočte do vody alespoň na 6 hodin, a poté propláchněte.
- Vložte pistácie s ostatními ingrediencemi do mixéru.
- Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko, které proceďte přes jemné plátýnko. Pokud máte výkonný mixér, cedit nemusíte.
- Mléko skladujte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.