Kokosové mléko patří k nejjednodušším a nejlevnějším rostlinným mlékům, které si můžete připravit doma. Výborně chutná, je vynikající v kávě, snídaňové kaši, ale i ve smoothiečkách. K výrobě vám postačí pouze strouhaný kokos, voda a kvalitní mixér. Tak pojďme na to.
Obsah článku
Proč vyrábět mléko z kokosu doma
Pokud si pořídíte kokosové mléko z obchodu, je téměř jisté, že bude kromě kokosu a vody, obsahovat i další ingredience, jako jsou stabilizátory, emulgátory či přidaný cukr. Při výrobě domácí kokosového mléka máte všechny ingredience pod kontrolou a víte tak, co přesně konzumujete. Navíc vás výroba vyjde tak na třetinu ceny, co dáte za kupované kokosové mléko.

Je kokosové mléko zdravé?
Kokosové mléko je skvělou alternativou kravského mléka pro vegany i pro lidi s intolerancí laktózy. Skvěle se hodí na pečení a vaření pokrmů, kterým chcete dodat kokosovou chuť.
Kokos je považován za velmi zdravou potravinu i přes svůj vyšší obsah tuku, obsahuje totiž hodně vlákniny, vitaminu C,E,B1,B3, B5 a B6. Obsahuje také minerály důležité pro fungování lidského organismu, jako je železo, selen či hořčík.
Jak vyrobit domácí kokosové mléko

Postup je stejný jako v případě jiných rostlinných mlék s tím rozdílem, že kokos nemusíte předem namáčet. Stačí dát do mixéru spolu s vodou a mixovat, dokud se na hladině a po stěnách nevytvoří tužší kokosová “smetana”. Rozmixovaný kokos pak procedíte nejprve přes cedník a poté přes plátýnko. Zbytek kokosu můžete použít jako kokosovou mouku na pečení low-carb dezertů či lívanečků.
Pokud chcete, můžete do kokosového mléka přidat při mixování špetku soli pro zvýraznění chuti či si mléko vylepšit skořicí, vanilkou nebo i oblíbeným sladidlem. My doporučujeme javorový sirup, který v kokosovém mléku chutná božsky.

Recept: domácí kokosové mléko
Ingredience
- 1-2 hrnky strouhaného kokosu
- 4 hrnky vody
Extra přísady
- 1-2 lžičky javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka skořice
- špetka soli
Postup
- Kokos, vodu a vámi zvolené extra přísady vložte do mixéru a přidejte vodu. Mixujte několik minut, než se na hladině a po stěnách mixéru vytvoří tužší kokosová “smetana”.
- Hotové mléko přeceďte přes cedník.
- Poté přeceďte ještě přes plátýnko pro odstranění zbývajících kousků kokosu.
Mohu se zeptat jak dlouho to mleko vydrzi pri uchovavani v lednici? Dekuji
U většiny rostlinných nápojů je trvanlivost cca 3-5 dní max. Podle chuti určitě poznáte kdy už je nepoužitelné. 🙂
Dobrý den, šel by z tohoto mléka vyrobit domácí jogurt? Naočkovat jiným jogurtem a dát do jogurtovače na 8-10 hodin? Výroba jako u běžného domácího jogurtu.
Děkuji za odpověď
Irena
Kokosové mlieko neobsahuje laktózu,tak baktérie nevedia čo spracovať.( A uhynu).
Zdravím,
dá se ze zbylého kokosu něco udelat? Prijde mi škoda jej vyhodit. Dík
V receptu je to napsáno.
Moc kokosu na množstvý vody (100g/1 000ml a 10g medu)😱
OK