Pistácie: vše, co o nich potřebujete vědět

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína

Pistácie jsou jedním z nejoblíbenějších oříšků v ČR i ve světě. Nejraději je máme pražené a tak akorát osolené, v rozevřené slupce pro jednoduché vyloupnutí. Víte ale, kde pistácie rostou, jaké obsahují prospěšné látky a co vše z nich lze vyrobit?

Co jsou pistácie

Pistácie jsou plody rostliny řečíku pistáciového, pěstují se více jak 5 tisíc let a pochází z Asie. Jsou oblíbené pro svou nasládlou chuť a krásně zelenou barvu, se kterou vykouzlíte v kuchyni skvělá jídla. V článku se dozvíte vše, co potřebujete o pistáciích vědět a prozradíme vám, jak si vypěstovat doma své vlastní.

Kde roste pistácie? Na stromě Řečík pistáciový.
Kde roste pistácie? Na stromě Řečík pistáciový.

Pistácie a zdraví

Pistácie jsou výborným zdrojem tuků, kterých obsahuje zhruba 48 %bílkovin 20 %, sacharidů 27 % a vlákniny zhruba 10 %. Dále obsahují vitamín B komplex, A, Evápník, fosfor, draslík, měď a železo.

Sleva na kešu

Pistácie obsahují i fytosteroly a karotenoidy. Nic vám to neříká? Fytosteroly si tělo neumí vyrobit samo, ale je odkázáno na zdroj z potravin. Svou strukturou se podobají cholesterolu a nebude to náhoda, jelikož přispívají ke snížení špatného cholesterolu a vysokého tlaku, a naopak posilují dobrý cholesterol.

Díky karotenoidům řadíme pistácie k potravinám s antioxidačním účinkem. Znamená to, že nás chrání před volnými radikály, které mohou napadat naše tělo. Karotenoidy je vhodné konzumovat v potravinách, které obsahují tuk, protože se lépe vstřebávají do těla, což pistácie splňují na sto procent.

Pistácie ve skořápce jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály. Jsou skvělé jako zdravá svačinka nebo do středomořských pokrmů či na zdobení dezertů.
Pistácie ve skořápce JUMBO jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály.

Tip: Na našem blogu najdete množství receptů s pistáciovými oříšky, které zvládne připravit opravdu každý. ?

100 Kč sleva na první objednávku

Pistácie v těhotenství

Skořápka oříšku je světlé barvy, plody jsou na povrchu světle zelené pokryté fialovohnědou slupkou. Ale pozor, pokud jsou pistácie hodně tmavé, může jít o napadení plísní. Na to by si měly dát pozor především těhotné ženy.

Jinak se nemusíte bát konzumovat pistácie v těhotenství, naopak obsahují tělu prospěšné látky, které mohou příznivě ovlivnit vás i miminko. Ovšem všeho s mírou. Doporučená denní dávka je hrst pistácií denně, a raději vybírejte ty nesolené, které jsou v těhotenství vhodnější.

Pistácie obsahují méně kalorií

Pistácie obsahují méně kalorií než ostatní ořechy, a to zhruba 160 kalorií na 30 gramů, což není mnoho. Mají také nízký glykemický index, a po jejich konzumaci se budete cítit déle sytí, proto jsou pistácie vhodné i při redukčních dietách.

Z kvalitních pistácií si můžete vyrobit domácí zmrzlinu, omáčku na špagety, ořechové máslo i mléko.
Z kvalitních pistácií si můžete vyrobit domácí zmrzlinu, omáčku na špagety, ořechové máslo i mléko.

Věděli jste, že se pistácie řadí k afrodiziakálním potravinám? Údajně zvyšují vitalitu u mužů a podle studií, kdy muži jedli po dobu 3 týdnů 100 g pistácií, se zvýšila jejich erektilní funkce o 50 %.

Pochutnejte si na íránských nebo amerických pistáciích

Mezi největší producenty pistácií patří Írán. K dalším zemím, ze kterých se pistácie dovážejí je například USA nebo Turecko.

Pokud si budete pistácie kupovat, dejte pozor na cenu a kvalitu. Můžete si zakoupit klasicky pistácie ve skořápce, ale pokud vás nebaví pistácie loupat, tak i pro ty náročnější se prodávají pistácie již vyloupané, ovšem tady musíte počítat s tím, že cena bude o něco vyšší.

Skladem 239 Kč
Dáváte přednost čistě přírodním oříškům bez jakéhokoliv zpracování? Pak na vás čekají nepražené a nesolené pistácie JUMBO ve skořápce. Udělají radost jen tak na chuť nebo spoustu parády ve slaných i sladkých receptech.?
Skladem 289 Kč
​Největší, přírodně otevírané pistácie, které se dají na trhu sehnat! Hrdě vám představujeme pražené a solené pistácie o velikosti 18/20, které jsou velmi vzácné. Proč? Protože pouze velmi malé množství doroste do této velikosti a u pěstitelů jsou tak ihned vyprodané.
Skladem 659 Kč
Naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti a dobré stravitelnosti patří k nejpopulárnějším oříškům na trhu. Vyloupané pistácie jsou ideální nejen k mlsání, ale i k přípravě pistáciového másla.

Pistácie ve skořápce dělíme na:

  • Přirozené otevřené – pistácie se nechá dostatečně dlouho dozrát, skořápka pukne/otevře sama od sebe, až když je pistáciové jádro uvnitř dostatečně dozrálé. Tato jádra bývají také větší.
  • mechanicky otevírané – pistácie se sklidí předčasně, kdy mají ještě zavřenou skořápku. Pomocí speciálního zpracování se skořápky otevřou mechanicky/strojově/uměle (používá se metoda zahřátí, aby skořápky pukly). Problém je v tom, že jádro uvnitř není dostatečně dozrálé a je tedy menší než u těch přírodních.
Pistácie patří k nejzajímavějším ořechům na světě. Jsou bohatým zdrojem bílkovin a nenasycených mastných kyselin.
Pistácie patří k nejzajímavějším ořechům na světě. Jsou bohatým zdrojem bílkovin.

Mechanicky otevírané budou o něco levnější. Jejich skořápka se otevírá pomocí mechanické síly tlaku mechanického stroje. Pokud vám můžeme doporučit, vždy volte raději pistácie otevírané přirozeně. Vždy je lepší nechat prostě vše na přírodě. Pravidelně děláme na pistácie akce, a tak nákup kvalitních pistácií není tak finančně náročný.

Tip: Upečte si pistáciový nepečený dort (raw dort). Je jednoduchý, má jemnou pistáciovou chuť.

Jaký druh pistácie vybrat

Největší pistácie na trhu se prodávají o velikosti 18/22, ale ty jsou velmi vzácné. My nabízíme pistácie o velikosti 20/22, což je druhá největší velikost na trhu.

A víte, podle čeho se určuje velikost pistácie? Podle velikosti skořápky. Pistácie mají i svá jména, protože existují různé druhy podle tvaru a velikosti. Pojďme si představit dva z nich.

Druh Kalleh Ghouchi má větší pistáciové jádro baculatějšího tvaru, díky němuž se těmto pistáciím přezdívá pistácie Jumbo. Pistácie s podlouhlou a užší skořápkou se nazývají Akbari.

Pistácie jsou takový záludný oříšek, jelikož jsou ukryté před světem ve skořápce a nelze je dochutit stejným způsobem jako ostatní ořechy. Jak ochucení pistácií tedy probíhá?

Hotové pistáciové máslo
Domácí pistáciové máslo je jedno z nejzdravějších, které si doma můžete vyrobit.

Pistácie se naloží do solného nebo kořeněného roztoku asi na 24 hodin, až potom se nasucho opraží v pražícím bubnu. Ostatní ořechy se vůbec nenakládají, ale rovnou se praží. Tímto způsobem se sůl dostane až do úplných zákoutí skrytého pistáciového jádra.

Tip: Patříte mezi milovníky ořechových másel? Zkuste 10 nejlepších domácích receptů.

Pistácie ve světové kuchyni

Ještě, než si řekneme, kde pistácie nejčastěji používáme my v České republice, pojďme si přiblížit kuchyně jiných zemí světa, které zakomponovaly pistácie do svých oblíbených, ale i národních jídel.

Turecko

Mezi nejznámější orientální tureckou sladkost patří určitě Baklava. Skládá se z listového těsta, ořechů, sirupu nebo medu. Ořechy jsou sekané, a nejčastěji se používají právě pistácie. Baklava je oblíbená jako zákusek k čaji.

Baklava je tučný, sladký zákusek, který se objevuje v mnoha kuchyních v oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi. Wikipedie
Baklava je tučný, sladký zákusek, který se objevuje v mnoha kuchyních v oblasti, kterou kdysi ovládala bývalá Osmanská říše, ve Střední Asii, a zemích mezi nimi. Wikipedie

Indie

Tato země využívá pistácie jako základní přísadu indických pudinků, pilafů, sušenek a kořeněného pistáciového fondánu, který se jmenuje pista barfi.

Itálie

Pistácie jsou běžným doplňkem italských těstovin, buď nasekané a přimíchané k těstovinám, nebo mleté ​​a připravené jako pistáciová omáčka.

Írán

Nejen, že jsou pistácie běžnou přísadou, která se mísí s íránskými kuřecími a rýžovými pokrmy, ale také se podávají jako tradiční perské občerstvení, pečené s citronovou šťávou a šafránem a promíchané s mořskou solí.

Připravte si domácí pistáciové máslo i mléko

Pistácie nejčastěji používáme do pečení a k ozdobení dezertů. Jedná se také o velmi oblíbené zobání k televizi nebo vínu. Kde všude pistácie použít a co z nich můžete vykouzlit?

Použití pistácií je velmi všestranné, můžete si zakoupit jak solené pistácie, tak i nesolené pistácie, které můžete použít do omáček, krémů či sladkého pečení. Jelikož se jedná o ořechy, první recept, co vás určitě napadne je pistáciové máslo, které si můžete připravit i vy, nebo si ho pořídit u nás

Domácí rostlinné mléko z pistácií. Pistáciové mléko má lahodnou chuť.
Domácí rostlinné mléko z pistácií. Pistáciové mléko má lahodnou chuť.

Další možností, kde pistácie použít je pistáciové mléko, které si jen tak v obchodech nekoupíte, proto si ho můžete vyrobit prozatím jen doma. Zaručujeme že si opravdu pochutnáte. ?

Pokud vás zajímá, jaké máme na pistácie akce, klikněte ZDE.

Vypěstujte si pistácie doma!

Pistácie jsou nenáročná rostlinka, ale chce to trochu trpělivosti, protože plodit začne zhruba po 3-4 letech. Za to vám ale vydrží opravdu dlouho, uvádí se, že se dožívá i 200 let. Nemusíte se bát ani zimy, protože rostlinka je mrazuvzdorná, a poradí si s teplotami do – 20°C.

Můžete si zakoupit i hotovou rostlinku, ale pistácie se dají vypěstovat i jinak. Kupte si balíček nesolených a nepražených pistácií. Pár z nich namočte do vody a nechejte je nabobtnat. Následně je položte na mokrý ubrousek a nechte vyklíčit, což může trvat zhruba 5 dnů. Hlídejte, aby byl ubrousek stále vlhký. Jakmile pistácie vyklíčí, přesaďte je do propustného substrátu a zalévejte. Rostlinka začne růst a bude vám krásně zdobit zahradu.

Pistáciové slupky nemusí být pouze odpad

Pokud jste milovník pistácií, určitě vám po večerním pochutnávání zbyde miska skořápek, kterou většinou vyhodíte do koše, je to tak? Slupky ovšem nemusí být jen přebytečný odpad od pistácií, ale můžete si z nich vyrobit prakticky cokoli.

Tvrdá slupka, která chrání jádro je perfektní pro výrobu ručně dělaných dekorací nebo dárků pro vaše blízké. Kupte vždy nesolené pistácie ve skořápce. Pokud jste milovník pistácií solených, tak po konzumaci skořápky nejprve umyjte a vysušte. Až poté s nimi pracujte.

Pistáciové sukulenty

Vytvořit si můžete tyto krásné sukulenty, které vypadají skoro jako živé a ozdobit si s nimi můžete svůj dům nebo je darovat jako malou radost mamince či kamarádce.

Pistáciový sukulent
Pistáciový sukulent (Zdroj: https://reachinghappy.com/creating/pistachio-shell-succulent-craft/)

Skořápky si nejprve natřete zelenou barvou a nechte uschnout. Vezměte si starý šálek či hrníček, nebo taky malý květináč. Z kartonu si vystřihněte kolečko, které bude mít průměr jako hrníček. Na karton lepte skořápky, a následně kartonové kolečko i se zaschlými skořápky vložíte navrch do hrníčku. Bude to vypadat, že pistáciový sukulent vyrostl přímo z šálku kávy. 

Zaujaly vás pistácie? Přečtěte si články o dalších druzích ořechů:

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1