Makadamové ořechy – vše co o nich potřebujete vědět

Makadamy patří mezi krále ořechů. Už jste je zkoušeli? Jedná se o opravdovou lahůdku. Jakmile ochutnáte, zamilujete si jejich máslovitou chuť a příjemné křupnutí. Kde se ale tyto kouzelné ořechy vzaly a jak se pěstují?

Co jsou makadamové ořechy

Makadamový ořech vyhrává hned ve třech kategoriích. Jedná se o nejdražší ořech ze všech ořechů, zároveň je to nejtučnější ořech a jeho skořápka je údajně nejtvrdší na světě. Tento ořech je opravdu královský.

Ořechy plodí strom Makadamie celolistá, která se pěstuje především v tropickém podnebí Austrálie, Brazílie, Indonésie, Keni či Afriky. My nabízíme ořechy z JAR, Keni i Austrálie.

Věděli jste, že na světě existuje 7 druhů makadamových ořechů? Ale pozor, pouze 2 druhy jsou pro člověka jedlé. Jedná se o Macadamia integrifolia, což je ořech, který má hladkou skořápku. Druhý ořech se jmenuje Macadamia tetraphylla, který má naopak hrubou skořápku.

Chuť makadamových ořechů by měla být nasládlá, máslovitá a ucítit byste měli krásné křupnutí. Konzumují se celá velká jádra makadamových ořechů.

Víte, jak se pozná čerstvý makadamový ořech? Bude mastný, což na první pohled nemusí vypadat v balení hezky, ale věřte, že mastnota značí čerstvost. Naopak vysušený ořech značí starší sklizeň.

Čerstvý makadamový ořech
Čerstvý makadam

Makadamové ořechy a zdraví

I když makadamové ořechy obsahují 68-79 % tuků, nemusíte se jim vyhýbat, jedná se totiž o mononenasycené tuky. Tyto tuky snižují riziko onemocnění srdce a cév. Nepřímo s tím souvisí i fakt, že makadamové ořechy jsou zcela bez cholesterolu. Naopak pomáhají snižovat špatný LDL cholesterol a ten dobrý HDL cholesterol zvyšují.

Makadamové ořechy také pomáhají snižovat hladinu triglyceridů, a tím pádem i riziko koronárních onemocnění. Triglyceridy je potřeba snižovat, jelikož jejich vysoká hladina má za příčinu kornatění tepen, a také onemocnění jako je mozková mrtvice či infarkt.

Díky vysokému obsahu flavonoidů řadíme makadamové ořechy mezi účinné antioxidanty. Flavonoidy jsou sloučeniny, které najdeme v zelených potravinách, ale právě i v ořeších. Chrání buňky našeho těla před volnými radikály, posilují imunitu a brání růstu nádorových buněk.

Co obsahují makadamové ořechy?

  • Vitamín A
  • Vitamíny B komplexu
  • Železo
  • Zinek
  • Měď
  • Vápník
  • Fosfor
  • Hořčík
  • Draslík
  • Antioxidanty 

Kvalita makadamových ořechů

Obzvlášť u makadamových ořechů je potřeba dbát na kvalitu, která se označuje pojmem styl nebo třída. Na českém trhu se běžně prodávají ořechy označovány styl 2-7, tyto ořechy jsou spíše nahořklé než nasládlé a často se jedná o malé půlky místo celých jader.

🥇 TIP: My nabízíme makadamové ořechy jakosti 0 nebo 1. Tedy ty nejkvalitnější na trhu 😉

Styly se od sebe liší velikostí konzumovaných jader, kdy nejkvalitnější je styl 0 (jedná se opravdu o celé krásné jádro) a nejméně kvalitní jsou styly 6 a 7, ořechy jsou nasekány na tak malé kousky, že byste možná ani nepoznali, že se jedná o makadamové.

  • Styl 0: 95 % celá jádra, zbytek kousky jader
  • Styl 1: 90 % celá jádra, zbytek kousky jader
  • Styl 2: nejméně 50 % celá jádra, zbytek kousky jader
  • Styl 3: 90 % polovičních nebo větších jader včetně 15 % celých jader
  • Sty 4: nejméně 50 % polovičních jader, 5 % větších jader
  • Styl 5: jádra jsou menší než poloviční
  • Styl 6 až 7: jádra jsou hodně jemně rozdrcené na malé kousky

Sklizeň makadamových ořechů

Makadamové ořechy se sklízí poté, co spadnou zralé ze stromu na zem. Zralost ořechů můžete poznat podle slupky ořechu – pokud se lepí, je ořech nezralý. Další tip, jak poznat, že je makadamový ořech zralý je v barvě slupky. Pokud je slupka uvnitř hnědá, je ořech zralý. Pokud je bílá, ořech je ještě nezralý.

Sklizeň makadamů
Sklizeň makadamů

Když se začínají sklízet makadamové ořechy, vždycky se sbírají jen ze země. Pokud by se se stromem začalo třást, shodil by pravděpodobně i ořechy nezralé, a to pěstitelé nechtějí.

Aby se zabránilo zhoršení kvality jádra, vnější slupka ořechu by měla být do 24 hod od sklizně odstraněna.Slupka má vysoký obsah cukrů, a kvůli ní by se ořech mohl dříve zkazit a vytvořit se na něm plísně. Ořechy jsou obvykle loupány na farmě a poté převezeny k procesu sušení.

Při sklizni mají makadamové ořechy vlhkost okolo 30 %, je potřeba ji sušením snížit zhruba na 1,5-4 %, aby mohl ořech snadněji prasknout a dostali jsme se lépe k jádru. Po prasknutí se ořechy třídí podle kvality, praží se a následně balí.

Kde použít makadamové ořechy

Makadamové máslo

Makadamové ořechy jsou skvělé jen tak jako svačinka, ale přidat je můžete i do salátůcukrářských výrobků či k ozdobě sladkých delikates. Pokud jste opravdoví gurmáni a chcete se připravit opravdovou dobrotu z makadamových ořechů, vyzkoušejte náš recept na makadamové máslo.

Makadamové sušenky

Pokud máte bezlepkovou dietu, ale i přesto si chcete dopřát něco sladkého, máme pro vás skvělý recept na sušenky s makadamovými ořechy, které si můžete dopřát nejen ke kávě či čaji, ale zkuste je upéct třeba pro návštěvu a uvidíte, že budou chutnat všem.

Makadamový olej

Makadamové ořechy můžeme použít nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Vyrábí se z nich oblíbený makadamový olej, který má přirozený UV faktor a zabraňuje poškození buněčných membrán. Takový olej se získává lisováním semen za studena.

Makadamiový olej
Makadamiový olej

Olej má silně vyhlazující efekt a je vhodný spíše pro suchý a problematický typ pleti. Okamžitě a dlouhodobě hydratuje, hojí drobné ranky a vyživuje pokožku.

Pokud jste makadamové ořechy nikdy nezkoušeli, určitě je doporučujeme zkusit, ovšem raději kupujte opravdu ty kvalitní. Ořechy nepatří mezi ty nejlevnější a nic nenaštve víc, než když si koupíte drahé ořechy horší kvality a ony budou hořké. Z tohoto důvodu vsaďte na kvalitu, ať nekoupíte zajíce v pytli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin