Kokosový olej a jeho využití nejen v kuchyni

Naposledy aktualizováno 25. 5. 2024 autorem Anežka

Kokosový olej se řadí k velmi oblíbeným produktům, které jsou lehce dostupné snad ve všech obchodech. Mezi oleji je to téměř superhrdina. Určitě už jste slyšeli, že dokáže téměř všechno. Pomůže vám s hubnutím, vybělí vám zuby nebo posílí imunitu.

Určitě je na všech těchto tvrzení něco pravdivého, ale pojďme si vše uvést na pravou míru. V článku se dozvíte, k čemu je vhodné používat kokosový olej a k čemu nikoli.

Co je kokosový olej?

Jedná se o jedlý olej, který je získáván extrakcí ze zralých plodů kokosovníku ořechoplodého. Má pevnou texturu, která vydrží v chladu, ale i pokojové teplotě. Kokosový olej je 100 % tuk a obsahuje až 80 % nasycených tuků.

Sleva na kešu
Kokosový olej má mnoho využití, je skvělí v kuchyni, na pleť, zuby i vlasy.
Kokosový olej má mnoho využití, je skvělí v kuchyni, na pleť, zuby i vlasy.

Tip: Kokos: vše, co o něm potřebujete vědět. Čtěte na blogu.

Není tuk jako tuk

I když se může zdát, že kokosový olej obsahuje velké množství tuků, což je bezesporu pravda, jsou to především MCT tuky, které mají výhodu v tom, že je naše tělo těžko přeměňuje a lépe je dokáže spálit.

Tuk se skládá z molekul nazývaných mastné kyseliny a v kokosovém oleji existuje několik typů nasycených mastných kyselin. Převládá kyselina laurová, která je obsažena až v 47 %, dále kyselina myristová a palmitová.

100 Kč sleva na první objednávku

1 lžíce kokosového oleje obsahuje asi 120 kalorií, 0 g bílkovin, 13,5 g tuku a 0 mg cholesterolu. I když olej neobsahuje žádnou vlákninu, z vitamínů můžeme zmínit především vitamín E, K a B komplexu.

Největším producentem oleje jsou Filipíny

Epidemiologické studie zjistily, že skupiny lidí, kteří zahrnují kokos jako součást své přirozené stravy (Indie, Filipíny, Polynésie) mají nízkou míru kardiovaskulárních onemocnění. Ovšem druh kokosu, který tamní obyvatelé jedí, se liší od toho, co považují za kokos západní země.

Kokosovník je pěstován v zemích tropického pásu, konkrétně ve více než 90 státech světa.
Kokosovník je pěstován v zemích tropického pásu, konkrétně ve více než 90 státech světa.

Filipíny jsou největším světovým producentem kokosového oleje a největšími konzumenty jsou Indonésie, USA, EU a Indie.

Pro zajímavost, v červenci roku 2016 výsledky průzkumu v USA ukázaly, že 72 % lidí věří, že kokosový olej patří mezi ty nejzdravější. I když tomu úplně tak není, rozhodně kokosový olej nepatří do škatulky nezdravých potravin.

 ? Tip: Zajímáte se o zdravější alternativy ke klasickým olejům? Na našem blogu se dočtete o olejích z různých ořechů nebo o takzvaném Ghí.

Kokosový olej raději v supermarketu nekupujte

Právě u kokosového oleje totiž velmi záleží, v jaké kvalitě ho koupíte. Pokud se spokojíte s kokosovým olejem ze supermarketu, tak ten rozhodně nepatří mezi zdravé potraviny. Právě naopak, zbytečně vyhodíte peníze za obyčejný tuk. 

? Vyzkoušejte kvalitní BIO Kokosový olej lisovaný za studena nebo BIO Kokosový olej rafinovaný, který vám poslouží v kuchyni, ale je výborný také na přípravu přírodní kosmetiky.

Výroba kokosového oleje

Kokosový olej se dříve vyráběl tradičním ručním způsobem, v dnešní době se vyrábí spíše moderním způsobem pomocí strojové výrobní techniky. Většina oleje se vyrábí z tzv. copry, což je sušené kokosové maso neboli kokosová dužina. 

Už jste někdy ochutnali domácí kokosové máslo? Chutná jako kouličky Raffaello!
Už jste někdy ochutnali domácí kokosové máslo? Chutná jako kouličky Raffaello!

Tip: Zkuste jednoduchý recept na zdravé domácí Raffaello kuličky z kokosu.

Rafinovaný kokosový olej

Olej lisovaný z copry prochází čistícím procesem tzv. rafinacíJe vybělen a tím ztrácí mnoho účinných látek a dobrých vlastností. Při tomto procesu se používá vysoká teplota, která kokosovému oleji škodí. Takto upravený kokosový olej se nazývá RBD olej.

Často se používá také hydroxid sodný k prodloužení trvanlivosti oleje, tento olej nemá se zdravým kokosovým olejem nic společného.

Panenský kokosový olej

Kokosový panenský olej může být získán pouze z čerstvého kokosového masaNepoužívají se chemikálie ani vysoké teploty.

Existují 2 metody získání panenského kokosového oleje

  1. Metoda rychlého sušení – Maso se suší a pak se z něj olej mechanicky vylisuje.
  2. Metoda mokrého mletí – Z čerstvého nesušeného kokosového masa se lisuje kokosové mléko, a poté je z něj olej oddělen typicky mechanickou centrifugou nebo fermentací.

Panenský olej si zachovává kokosovou chuť a vůni, neobsahuje umělá aromata.

Skladem 189 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice. Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na zdravé pečení a smažení. Vyzkoušejte si také kokosový olej nanést na pleť. Kokosový olej je totiž bohatý na nasycené mastné kyseliny a antioxidanty, které mají příznivý vliv na naši pokožku. 
Skladem 195 Kč
Právě jste našli kokosový olej v BIO kvalitě, který je vyrobený tradiční metodou lisování za studena. Díky této unikátní metodě si kokosový olej uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky v maximální možné míře. Proto je často využíván i v přírodní kosmetice. Kokosový olej za studena lisovaný nádherně voní, a navíc je chuťově naprosto úžasný!
Skladem 99 Kč
Naturální kokosové lupínky bez cukru, které neobsahují žádné konzervanty. Přestože nejsou nijak doslazované, díky vysoké kvalitě kokosů jsou přirozeně sladké a chuťově plné. Kokosové plátky jsou vynikající jako zdravé mlsání k televizi nebo v ovesné kaši, a díky své velikosti skvěle vyniknou v domácí granole.

Kvalita kokosového oleje

Možná už jste si sami udělali představu, který olej bude kvalitnější, a který naopak.

Výroba panenského kokosového oleje.
Výroba panenského kokosového oleje.

Tip: Recept na nejjednodušší domácí kokosové mléko.

RBD kokosový olej

Pokud uvidíte na obale napsáno RBD olejbělený nebo deodorizovaný olej, jedná se pravděpodobně o olej zbaven minerálů a vitamínů kvůli použití vysoké teploty. Poznáte to i podle pořizovací ceny, která bude určitě nižší. S opravdu kvalitním kokosovým olejem nemá nic společného, ale na druhou stranu se skvěle hodí ke smažení.

BIO kokosový olej

Pokud na obale uvidíte napsáno nerafinovanýpanenský nebo extra panenský, to je ten pravý. Takto označený kokosový olej je bez chemikálií a bez použití vysokých teplot. Zachovává si vitamíny i minerály.

Kvalitní olej poznáte i podle chuti a vůně. Opravdový kokosový olej voní jemně a čistě, určitě byste neměli cítit vůni ani chuť pražených ořechů. A v neposlední řadě kupujte olej raději ve skle, uchovává si živiny a neovlivňuje chuť oleje. Olej koupený v plastu můžete použít právě do kosmetických produktů.

Tip: Pro všechny kuchtíky a kuchařky nabízíme produkty vhodné do všech kuchyní

Použití kokosového oleje při vaření

Panenský kokosový olej má kouřový bod 177 °C. Jednoduše řečeno, je to teplota, kdy se začíná panenský olej přepalovat, a to určitě nechceme. Proto je tento typ oleje vhodný k šetrnější tepelné úpravě jako je rychlé restování, ale určitě ne ke smažení.

Rafinovaný kokosový olej má kouřový bod až 232 °C. U nerafinovaného kokosového oleje je to kolem 178 °C až 200 °C.
Rafinovaný kokosový olej má kouřový bod až 232 °C. U nerafinovaného je to až 200 °C.

Rafinovaný kokosový olej se hodí na vaření, pečení i smažení, protože kouřový bod je kolem 230 °C. Olej dodá pokrmům exotickou chuť a vůni. Hodí se nejvíce do asijských pokrmů, na pečení sladkých dobrot, palačinek a do čokoládových polev.

Tip: U nás na blogu najdete skvělé kokosové recepty. ?

Použití kokosového oleje v kosmetice

Díky blahodárným vlastnostem se využívá olej v kosmetice pro přípravu krémů, pleťových masek, balzámů, dekorativní kosmetiky, vlasové kosmetiky a mýdel. Kokosový olej se typicky přidává i do opalovacích krémů. Ale pozor, nikdy jej nepoužívejte samotný k opalování, nemá totiž UV ochranný filtr.

Jak používat kokosový olej v kosmetice? Lze ho použít k odlíčení nebo hydrataci pokožky.
Jak používat kokosový olej v kosmetice? Lze ho použít k odlíčení nebo hydrataci pokožky.

Skvěle umí hydratovat a zklidňovat podrážděnou pokožku. Slouží také k prevenci a ošetření akné díky svým antibakteriálním vlastnostem. Rychle se do pokožky vstřebává, a proto je hojně využíván při thajských a havajských masážích.

Kokosový olej můžete také použít jako odličovadlo, kdy na vatový tamponek naneste malé množství a odličte svůj make-up, poradí si totiž hravě i s voděodolným líčením.

Potřebujete dodat vlasům lesk?

Co se týká vlasové péče, kokosový olej použijte jako kondicionér, pomůže vám zacelit roztřepené konečky a dodá vlasům potřebný lesk. Po umytí jej naneste na konečky a nechte působit. Poté alespoň 3x umyjte, aby vlasy nebyly mastné. Takový kondicionér můžete používat po každém umytí vlasů.

Kokosový olej je vhodný i do vlasů. Kokosový olej vlasy vyživuje a dodá jim lesk.
Kokosový olej je vhodný i do vlasů. Kokosový olej vlasy vyživuje a dodá jim lesk.

Kokosový olej má antibakteriální vlastnosti a dokáže redukovat bakterie v dutině ústní, snižuje zánět dásní, a navíc má i bělicí účinky. Doporučujeme 1x týdně místo pasty použít kvalitní kokosový olej.

I když najdete tisíce článku o tom, jak je kokosový olej skvělý, najdete i další články, jak je špatný. Nejlepší bude, když si uděláte obrázek sami. Kupte si proto kvalitní kokosový olej, který vyzkoušejte jak na vaření, tak i na pokožku a vlasy. A uvidíte, třeba právě tento olej bude váš favorit. A navíc, budete vonět přímo exoticky.

Doporučujeme ochutnat: Pendrek sekaný KOKOSOVÝ MIX s ovocnou náplní

Tipy na další články z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1