Ořechové mouky – kompletní průvodce světem ořechů

Naposledy aktualizováno 13. 5. 2024 autorem Pavlína

Pečení z ořechové mouky je skvělá alternativa, pokud jste se z různých důvodů rozhodli vyřadit sacharidy ze svého jídelníčku. Tímto důvodem může být dieta s nízkým obsahem sacharidů, jako jsou sacharidové vlny, low carb dieta a další. Pokud sacharidy snížíme v našem jídelníčku na minimum, je naše tělo nucené brát si energii z našich tukových zásob! Ořechové mouky jsou navíc bezlepkové, což ocení především každý celiak a velice zdravé. Bez ořechových mouk se jistě obejdou ani příznivci raw stravy.

Ořechová mouka a její výhody

Mouky z ořechů jsou skvělá příležitost, jak si moci dovolit ponechat v jídelníčku nějaké to mlsání, i když jsme se zrovna rozhodli drasticky zhubnout nebo vás trápí celiakie. Obsahují totiž jen velmi málo sacharidů, za to v nich najdeme obrovské množství zdravých tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Vyrábí se pomletím ořechů na jemný prášek, který můžeme použít při pečení nejrůznějších dobrot. Zkuste upéct pečivo z kokosu, bezlepkový koláč nebo nezapomenutelný raw dezert!

Ořechové mouky a její druhy

Mandlová mouka

Mandlová mouka má tak skvělé výživové hodnoty, že by byla škoda nezařadit ji do svého jídelníčku. Mandle totiž obsahují až 20 různých flavonoidů. To jsou látky, které chrání buňky před volnými radikály, brání růstu nádorových buněk, posilují imunitní systém a předchází vzniku chorob spojených s krevním oběhem. Dále v mandlové mouce zkonzumujete zdravé tuky, vlákninu a nezanedbatelné množství vápníku, draslíku a hořčíku. Mandle obsahují fytosteroly, které brání vstřebávání cholesterolu v zažívacím ústrojí.

Sleva na kešu

Z mandlové mouky vykouzlíte například pizzu, která  se skvěle hodí k lowcarb stravování nebo k přípravě bezlepkového koláče.

Skladem 169 Kč
Mandlová mouka hnědá je vyrobena z hnědých neloupaných mandlí. Obsahuje tedy více vlákniny než běžná mandlová mouka, která je vyráběna z bílých, loupaných mandlí. Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám.
Skladem 249 Kč
Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy. Bílá mandlová moučka je vyrobena z blanšírovaných mandlí.

Mouka z vlašských ořechů

Mezi největší výhody mouky z vlašských ořechů patří opravdu vysoký podíl bílkovin, které obsahuje. Ve 100 gramech vlašských ořechů najdeme neuvěřitelných 20 gramů bílkovin. Kromě toho obsahují vitaminy skupiny B, vitamin E a velké množství minerálů. Jejich velkou výhodou je také množství zdraví prospěšných tuků a pokud potřebujete posílit paměť a osvěžit hlavu, vlašské ořechy zařaďte to jídelníčku každý den.

Lísková mouka

Lískové ořechy jsou výborně stravitelné a dodají tělu hodně bílkovin. Zároveň obsahují jen velmi malé množství sacharidů a jsou tak skvělé při různých nízkosacharidových dietách. Obsahují hodně vlákniny a velké spektrum minerálů – draslík, fosfor, vápník, horčík, zinek, mangan, železo a dále vitaminy B1, B2, B6, C, D, E a kyselinu listovou. Navíc jejich chuť je zkrátka výtečná a mouka z lískových oříšků se jistě rychle zabydlí ve vašich spížích, pokud jí jednou dáte šanci.

100 Kč sleva na první objednávku

Arašídová mouka

Málokdo ví, že arašídy nejsou vlastně tak docela oříšky, ale luštěniny. Jsou proto skvělým zdrojem bílkovin. Díky vlastnostem arašídové mouky se hodí především pro pečení nejrůznějších desertů. Takový desert z arašídové mouky vám sníží hladinu cholesterolu, srovnají hladinu cukru v krvi a posílí paměť díky obsahu vitaminu B3. Navíc arašídy obsahují antioxidanty, takže se takovým desertem zbavíte volných radikálů, které doslova otravují váš organismus. No řekněte, který jiný koláč tohle umí.

Tip: Milujete arašídové máslo? Pak je nám jasné, že byste nejraději koupili arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg do zásoby. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.

Kokosová mouka

Kokosová mouka je vyráběna z dužiny kokosových ořechů po té, co je z nich vylisován olej. Je neskutečně jemná a je tak velice jednoduché ji v receptu vyměnit za bílou mouku, která pro naše zdraví příliš výhod nemá.

Čtěte: Kokos: vše, co o něm potřebujete vědět

Kokosová mouka je je bezlepková a je tak skvělou volbou pro celiaky. Obsahuje vysoký podíl vlákniny – okolo 40 % a okolo 20 % proteinu a je tak správnou volbou pro paleo stravu. Obsahuje vitaminy skupiny B – konkrétně B1, B2, B3 a B6, vitamin C a E. Z minerálů obsahují kokosy železo, hořčík, vápník, draslík, fosfor, křemík a sodík. Mouka z kokosu hodí k přípravě palačinek z kokosové mouky, buchet, koláčů nebo pečiva z kokosu.

Recepty z ořechové mouky

Pokud byste rádi zkusili pečení z ořechové mouky, přinášíme vám pár osvědčených receptů pro inspiraci.

Ořechová bábovka

K výrobě této lískooříškové bábovky s čokoládou budete potřebovat:

Doporučujeme ozdobit bábovku oříšky, sušeným ovocem nebo čokoládou

Žloutky nejprve utřete do pěny spolu s cukrem a poté přimíchejte vychladlé máslo, mléko a mouku, kterou jste předtím smíchali s citronovou kúrou. Přidejte prášek do pečiva a lískovou mouku. Rozdělte těsto na dvě poloviny a do jedné z nich přimíchejte nastrouhanou čokoládu. Nyni vlijte střídavě obě těsta do vysypané formy. Předehřejte troubu na 175 stupňů a pečte 45 minut.

Bezlepkový koláč

Pokud patříte mezi celiaky a chybí vám koláč k odpolední kávě, nemusíte zoufat. Mandlová mouka je bezlepková a my máme velmi chutný recept na bezlepkový koláč.

Budete potřebovat:

  • 160 g mandlové mouky
  • 4 vejce
  • 70 g medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 10 g  másla na vymazání formy
  • 50 g loupaných mandlí na plátky na posypání
Mandlový bezlepkový koláč

Nejprve vezměte vejce a rozdělte žloutky od bílků. V jedné míse vyšlehejte žloutky s medem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. V druhé míse vyšlehejte bílky s trochou soli do tutého sněhu. Nyní do žloutkové směsi přisypejte mandlovou mouku s kypřícím práškem a nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků. Formu na koláč (o průměru přibližně 20 cm) vymažte máslem a těsto do formy nalijte. Posypejte mandlemi, vložte do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečte 25-30 minut.

Palačinky z kokosové mouky

Máte zájem zkusit recept z kokosové mouky? Zkuste tyto výborné palačinky z kokosové mouky, budete se olizovat až za ušima. Budete potřebovat:

Palačinky podávejte s ovocem a čekankovým sirupem

Vejce vyšlehejte a postupně do nich vmíchejte zbylé suroviny. Kokosovou mouku přidejte jako poslední tak, že ji budete postupně přisypávat přes síto a těsto pravidelně míchat, aby se vám netvořily hrudky. Těsto nechte 10 minut odstát, aby mohla kokosová mouka nasákla všechnu vlhkost a těsto se vám při přípravě palačinek netrhalo.

Na pánvi rozpalte tuk a těsto pomocí naběračky nalijte na pánev. Před každou další palačinkou těsto znovu promíchejte, kokosová mouka se ráda usazuje na dně. Palačinku po minutě až dvou otočte a dosmažte palačinku z druhé strany.

Další sladké recepty z ořechů:

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1