Jsou ideální jako zdravé mlsání k televizi, jako jednohubky pro návštěvu nebo jako lehká večeře. Dýňové kuličky s dýňovými semínky vám určitě zachutnají. V receptu používáme máslo, ale můžete je připravit i vegansky, pokud je připravíte s olivovým olejem.
Obsah článku
Se slupkou či bez
Dýni hokkaido můžete konzumovat opečenou i se slupkou, pro tvorbu kuliček je ale vhodnější jí oloupat a péct bez slupky. Nakrájejte si dýni na malé kousky, aby byla co nejrychleji pečená a mohli jste ji poté pouze rozmačkat vidličkou. My jsme ji pekli na 160 stupňů po dobu 30 minut. Dýni pečeme na pekáčku vyloženém pečícím papírem spolu s máslem (případně olejem), solí, kurkumou a koriandrem.
Jak připravit kuličky
Po upečení dýně do měkka ji vyndáme z trouby a přendáme do mísy. Dýni rozmačkáme pomocí vidličky či ručního mixéru a přidáme strouhanku. Vytvarujeme ze směsi kuličky a obalíme je v semínkách.
Veganská zálivka
Vegani si mohou připravit veganskou zálivku či kešu “sýrový dip, nebo si připravit zálivku čistě z kešu bez jogurtu. Stačí rozmixovat kešu, přidat limetku a mátu.
Jogurtový dip
My kuličky budeme podávat s jemným dipem z jogurtu, namočených kešu ořechů, limetky a máty. Stačí ingredience rozmixovat v kvalitním mixéru do hladka a můžeme podávat. Pokud nemáte doma kešu, můžete udělat zálivku i pouze z jogurtu, stačí nasekat na jemno mátu, vmíchat ji do jogurtu a ten ochutit limetkou.

Recept: Jednoduché dýňové kuličky se semínky a jogurtovým dipem
Ingredience
Ingredience na kuličky
- 1 dýně hokkaido
- 50 g másla
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- špetka soli
- 3 lžíce strouhanky
- 50 g dýňových semínek
- 6 najemno krájených lístků šalvěje
Ingredience na dip
- 100 g bílého jogurtu
- 1 hrst předem namočených kešu
- 1/2 limetky
- 6 lístků máty
Postup
- Dýni nakrájíme na menší kousky a vložíme do pekáčku s pečícím papírem.
- Osolíme, přidáme máslo a koření.
- Pečeme na 160 stupňů zhruba 30 minut, dokud nebude měkká. Můžeme rozmixovat anebo pořádně rozmačkat vidličkou, přidáme strouhanku a vytvarujeme kuličky.
- balíme je v semínkách a servírujeme s jogurtem rozmixovaným s kešu a ochuceným limetkou, mátou a solí.