Naposledy aktualizováno 4. 9. 2025 autorem Tereza Vlčková
Lívance patří k oblíbeným snídaňovým klasikám. Pokud ale hledáte zdravější a lehčí variantu, zkuste kefírové lívance s ovocem. Díky kefíru jsou lívance krásně nadýchané, vláčné a mají jemně kyselkavou chuť, která perfektně ladí se sladkým ovocem.
Co je kefír
Kefír je fermentovaný mléčný nápoj pocházející z Kavkazu, kde se tradičně vyrábí už po staletí. Vyrábí se přidáním tzv. kefírových zrn (kombinace bakterií mléčného kvašení a kvasinek) do mléka. Během kvašení vzniká jemně nakyslý, lehce perlivý nápoj, který je plný prospěšných živin.
TIP: Luxusní a vláčná kefírová bábovka
Proč je kefír zdravý
Kefír je blahodárný nápoj, který by měl do jídelníčku zkusit zařadit každý. Má spoustu benefitů, které ocení hlavně vaše trávení.
- Bohatý na probiotika: Kefír obsahuje široké spektrum probiotických kultur, často více než běžný jogurt. Tyto „přátelské bakterie“ podporují rovnováhu střevní mikroflóry a zlepšují trávení.
- Podpora imunity: Pravidelná konzumace kefíru může posílit imunitní systém. Zdravá střeva = silnější obrana proti infekcím.
- Lepší trávení laktózy: Díky fermentaci je kefír přirozeně nízký na laktózu. Často ho dobře snášejí i lidé s mírnou intolerancí na laktózu.
- Zdroj bílkovin, vápníku a vitamínů: Obsahuje kvalitní bílkoviny, vápník, vitamíny skupiny B, vitamín K2 a další důležité minerály.
TIP: Nejlepší hrnková buchta s jablky

Domácí kefír
Nejvíce probiotik získáte z klasického mléčného kefíru. Pokud si ho navíc uděláte sami doma, získáte bohatý zdroj probiotik bez přidaných cukrů a jiných látek. Je to velmi jednoduché. Stačí si sehnat kulturu kefírové houby, vložit do nádoby, zalít mlékem a nechat den odstát v pokojové teplotě.
Pak jen směs scedíte a můžete si pochutnávat.
Scezené kefírové houbičky dáte znovu do čerstvého mléka a čekáte. Podle poměru kefírových houbiček, mléka a délky fermentace, si můžete sami určit sílu vašeho kefíru. Je pak čistě na vás, zda máte rádi kefír výraznější nebo jemnější.
TIP: Rostlinné mléko snadno a doma: nejlepší domácí recepty na mléko z ořechů
Jak připravit zdravé kefírové lívance
Zdravé kefírové lívance připravujeme z domácího kefíru, který jsme si moc oblíbili. Stačí smíchat kefír s vejcem, přidat špaldovou mouku, jedlou sodu a trochu cukru, a vznikne hladké těsto.
Poté stačí těsto nanést na pánev a smažit na troše oleje nebo másla, dokud nejsou kefírové lívance zlatavé a měkké. Hotové kefírové lívance můžete podávat s čerstvým ovocem, javorovým sirupem nebo jogurtem. Rychlý a zdravý způsob, jak si dopřát lahodnou snídani nebo svačinu.
Podívejte se také na: Zdravá kefírová buchta s ovocem
Čím vylepšit kefírové lívance
Protože zdravé kefírové lívance s ovocem připravujeme fakt často, máme už vychytané různé kombinace chutí. Čím můžete kefírové lívance vylepšit?
- Do těsta můžete přidat i lžičku skořice, nebo kakaa či jiného koření.
- Veganskou verzi snadno připravíte s rostlinným kefírem a náhradou vejce (např. chia nebo lněným semínkem).
- Lívance si můžete posypat i ořechy a semínky. Zkuste třeba rozdrcené lněné semínko, nebo nasekané mandle.
- Pokud nemáte zrovna čerstvé ovoce, sáhněte po ovoci sušeném či lyofilizovaném. Výborné jsou třeba meruňky a jahody.
Jaké další lívance a palačinky připravit
Protože snídaně je základ dne, jsou u nás nejen kefírové lívance oblíbeným snídaňovým chodem. Mezi naše další favority patří:
- Banánové lívance bez mouky z ovesných vloček
- Zdravé proteinové palačinky z quinoy
- Francouzské pohankové palačinky s tvarohem

Zdravé kefírové lívance s ovocem
Ingredience
- 250 ml domácího kefíru nebo kupovaného
- 1 vejce
- 150 g špaldové mouky
- 1 PL čekankového sirupu
- 1 ČL jedlé sody
- špetka soli
- kokosový olej nebo ghí na osmažení
- vlašské ořechy na posypání
- dýňová semínka na posypání
- mandle na posypání
- javorový sirup na polevu
Postup
- V míse smíchejte kefír, vejce a sirup. Promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- V jiné misce smíchejte špaldovou mouku, jedlou sodu a špetku soli.
- Postupně přidávejte suché ingredience do mokré směsi. Míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud by bylo těsto příliš husté, můžete přidat trochu kefíru, pokud naopak příliš řídké, přidejte více mouky.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje nebo másla. Lívance smažte po malých porcích asi 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé a nadýchané. Otočte je, jakmile na povrchu uvidíte bublinky.
- Kefírové lívance podávejte s čerstvým ovocem (např. borůvkami, jahodami nebo banány), javorovým sirupem a jogurtem. Posypat si je můžete ořechy či semínky.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Proč je kefír v těstě lepší než obyčejné mléko?
Kefír má schopnost reagovat s jedlou sodou nebo práškem do pečiva, což vytváří bublinky, které těsto nadlehčují a dávají lívancům lepší strukturu. Tento proces zajišťuje, že lívance budou měkké a vzdušné.
Je možné použít kefír i pro slanou verzi lívanců?
Ano, kefírové lívance se skvěle hodí i do slaných variant. Můžete je připravit s bylinkami, sýrem nebo zeleninou. Tato varianta je ideální i jako příloha k polévkám nebo salátům.
Jaké přílohy se hodí k kefírovým lívancům?
Kefírové lívance se skvěle kombinují se sladkými i slanými přílohami. Můžete je podávat s čerstvým ovocem, javorovým sirupem, šlehačkou, medem nebo i se zakysanou smetanou. Pro slanou verzi zvolte sýr, zeleninu nebo různé dipy.