Recept: Hrníčková dýňová bábovka

Naposledy aktualizováno 1. 10. 2025 autorem Tereza Vlčková

Podzim je období, kdy stromy hrají všemi barvami, vzduch je chladný a svěží, a kuchyní se začínají linout hřejivé vůně skořice, muškátového oříšku a zkaramelizované dýně. Právě tahle hrníčková dýňová bábovka je jedním z těch receptů, které k podzimu neodmyslitelně patří. Hrníčková dýňová bábovka je vláčná, jemně kořeněná, příjemně sladká a krásně voní podzimem.

Dýně – slunce podzimu v kuchyni

Dýně dozrávají na podzim, ale vydrží i přes celou zimu, takže si dýňovou bábovku můžete upéct i během zimy nebo na jaře, pokud všechny dýně hned nesníte. Na podzim ji najdete skoro všude, v různých barvách a tvarech. Nejčastěji však narazíte na hokkaido. Má sytou oranžovou barvu, voní zemitě a lehce nasládle. Je jemná, krémová a výživná. Můžete ji péct, vařit, dusit, zapékat, mixovat. Hodí se do slaných i sladkých jídel. A na rozdíl od svých jiných druhů dýní se nemusí ani loupat.

TIP: Podívejte se na další inspiraci, co připravit z dýně.

Hrníčková dýňová bábovka

Dýňové pyré jako základ

Dýňové pyré je malý domácí poklad. Stačí jediná mísa s upečenou dýní a najednou máte v kuchyni základ pro desítky dýňových receptů. Pyré z hokkaido je jemné, krémové a s přirozenou sladkostí, takže se hodí do sladkých i slaných jídel jako třeba právě hrníčková dýňová bábovka. A navíc krásně barví, takže díky dýni získají vaše dobroty nádherný teplý odstín.

TIP: Zbylé dýňové pyré můžete využít třeba do lívanců, upéct sušenky nebo uvařit krémovou polévku. Z jedné várky dýňového pyré tak můžete připravit spoustu dobrot.

Jak připravit dýňové pyré

Dýni hokkaido důkladně omyjte a rozkrojte napůl. Vydlabejte semínka a dýni nakrájejte na kostičky. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C na 30 minut. Jakmile dýně změkne, nechte ji trochu vychladnout a rozmixujte do hladka. Pokud je pyré příliš husté, přidejte lžičku vody. Takto připravené pyré nechte zcela vychladnout. Pyré můžete skladovat v uzavíratelné sklenici v lednici pár dní nebo jej můžete i zamrazit.

TIP: Pyré můžete připravit i v hrnci tak, že kostičky dýně na sucho opražíte a lehce podlijete vodou, přiklopíte a necháte dusit.

Skladem 359 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem
199 Kč 169 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice. Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na pečení a smažení.
Skladem 529 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.

Jak se peče hrníčková dýňová bábovka

Máte rádi dýni a chcete si upéct zdravější verzi bábovky? Hrníčková dýňová bábovka je opravdu vynikající. Jak se peče?

Mohlo by vás zajímat: Zdravé dýňové sušenky s čokoládou

Příprava těsta a pečení

V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny, přilijte kokosový olej a vmíchejte dýňové pyré. Zvlášť smíchejte špaldovou mouku s práškem do pečiva, špetkou sody a kořením, které dodá bábovce ten pravý podzimní šmrnc.

Suchou směs pak postupně vmíchejte do vyšlehaných vajec s pyré a vznikne krásně husté, voňavé těsto. Přidejte nasekané ořechy, jaké máte rádi (my používáme vlašské ořechy, pekany nebo lískáče). Odeberte půlku těsta bokem a přidejte kakao. Postupně pak do vymazané a vysypané formy nalívejte světlé a tmavé těsto.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C cca 50 min. Upečenou bábovku nechte chvíli ještě odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.

TIP: 8 nejlepších receptů na bábovku, které musíte zkusit.

Hrníčková dýňová bábovka

Čím se zdobí hrníčková dýňová bábovka

I když se bábovky tolik nezdobí, i tak se hrníčková dýňová bábovka dá hezky ozdobit, aby vypadala slavnostně. Skvěle vypadá a chutná poleva z bílé čokolády, kterou můžete i posypat nasekanými oříšky nebo třeba dýňovými semínky. Nikdy však nezklame jednoduchá klasika v podobě moučkového cukru.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší dýňové placky v troubě se sýrem

Hrníčková dýňová bábovka pokaždé trochu jinak

Aby se vám hrníčková dýňová bábovka neokoukala, můžete si ji pokaždé připravit trochu jinak. Místo mramorování můžete použít třeba kousky čokolády. Nebo vyměňte druh oříšků – mandle jsou jemnější a méně mastné. Experimentovat se dá i s kořením. Zkuste přidat zázvor, muškátový oříšek či hřebíček. S dýni dobře chutná také pomerančová kůra. Myslete však na to, že méně je někdy více a zbytečně svou bábovku nepřekombinujte.

Jaké další bábovky si můžete upéct

Hrníčková dýňová bábovka

Recept: Hrníčková dýňová bábovka

Hrníčková dýňová bábovka je rychlá, voňavá a vláčná. Bez vážení, jen s hrnkem – dezert, který provoní domov a okouzlí každého.
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celková doba 1 hour 30 minutes
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 1

Ingredience
  

Postup
 

  • Ušlehejte vajíčka s cukrem do husté žluté pěny.
  • Vmíchejte olej a dýňové pyré.
  • Do tekuté směsi postupně zapracovávejte směs mouky s kypřícím práškem a kořením.
  • Přidejte nasekané oříšky a část těsta odeberte bokem.
  • Jednu část těsta dochuťte kakaem.
  • Do vymazané a vysypané formy střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto.
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 50 min.
  • Upečenou bábovku nechte chvíli odpočívat ve formě, poté ji vyklopte a počkejte, dokud zcela nevychladne.
Keyword dýňová bábovka, hrníčková bábovka, hrníčková dýňová bábovka
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaká dýně je na hrníčkovou dýňovou bábovku nejlepší?

Nejčastěji se hrníčková dýňová bábovka dělá z dýně hokkaido, protože má krásně sytou barvu, jemnou chuť a nemusí se loupat. Skvěle se ale hodí i máslová dýně (butternut). Je jemnější a sladší, jen se musí oloupat.

Dá se hrníčková dýňová bábovka upéct i jako muffiny?

Určitě ano, těsto na dýňovu bábovku můžete použít i jako těsto na dýňové muffiny. Stejné těsto můžete nalít do muffinových formiček a péct cca 20–25 minut na 175 °C.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin