Recept: Mandlové rohlíčky z mandlové mouky máčené v čokoládě

Naposledy aktualizováno 4. 12. 2025 autorem Pavlína

Mandlové rohlíčky z mandlové mouky máčené v čokoládě patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví – jsou jemné, křehké a doslova se rozplývají na jazyku. Tahle verze z mandlové mouky potěší i ty, kteří hledají něco lehčího a přitom stejně dobrého. Navíc mandle jsou naprosto vynikající s vanilkou i hořkou čokoládou, která je navíc krásně ozdobí.

Proč péct cukroví z mandlové mouky

Mandlová mouka je skvělou alternativou k běžné pšeničné mouce. Má jemnou strukturu, přirozeně sladkou chuť a vysoký obsah zdravých tuků a bílkovin. Díky ní jsou rohlíčky vláčné, voňavé a krásně se rozplývají v ústech, aniž by se drobily. Navíc neobsahuje lepek.

Nedostupné 365 Kč
Mandlová moučka (hrubší mandlová mouka) je vyrobena mletím neloupaných mandlí. Je to bezlepková mouka, která je skvělou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě. A co upéct z mandlové mouky? Úplně všechno, protože se hodí pro slané i sladké recepty z mandlové mouky, cukroví, pizzu a spoustu dalších dobrot.
Skladem 509 Kč
Ikonická belgická hořká čokoláda Callebaut ve formě praktických peciček je synonymem kvality. Její bohatá kakaová a hořkosladká chuť vynikne nejen při mlsání, ale i v receptech na dezerty, dorty nebo slané pokrmy s čokoládovým nádechem.
Skladem 88 Kč
Vyhněte se bílému rafinovanému cukru a používejte místo něj přírodní třtinový cukr, který je navíc chuťově mnohem lepší! Oslaďte si život s našim třtinovým cukrem světlým.

Tip: 5 nejlepších receptů na zdravé vánoční cukroví.

Jakou mouku a mandle použít na mandlové rohlíčky

Nejlepší chuť získáte z jemně mleté blanšírované mandlové mouky, která má světlou barvu a hladkou strukturu. Můžete však použít i mouku z neloupaných mandlí. Ta dodá těstu rustikálnější vzhled a lehce zemitou chuť. Pro výraznější aroma můžete část mouky nahradit nahrubo mletými praženými mandlemi. Pokud máte doma celé mandle, můžete si mouku snadno připravit i sami. Mandle stačí v mixéru rozemlít najemno. Jen pozor,  nemixujete příliš dlouho, aby se neuvolnilo moc tuku (pak byste měli mandlové máslo).

TIP: Vyzkoušejte naše bezlepkové zdravé vanilkové rohlíčky bez cukru nebo nejlepší babiččiny vanilkové rohlíčky.

Jak na nejlepší mandlové rohlíčky z mandlové mouky

Mandlové rohlíčky z mandlové mouky se připravují snadno a rychle. Tajemství úspěchu spočívá v poměru a kvalitě surovin – máslo nebo tuk musí být kvalitní, mouka jemná a těsto zpracováno co nejméně, aby zůstalo křehké. Po upečení se rohlíčky máčí v hořké čokoládě, která jim dodá šmrnc i nádherný lesk.

Mandlové rohlíčky z mandlové mouky, máčené v čokoládě
Mandlové rohlíčky z mandlové mouky, máčené v čokoládě

Jak připravit těsto na mandlové rohlíčky

V míse smíchejte mandlovou mouku, špaldovou mouku, moučkový cukr a mleté mandle. Přidejte kokosový olej, žloutek, vanilkový extrakt a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš mokré, přidejte trochu mandlí nebo špaldovou mouku. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Z vychlazeného těsta tvarujte malé rohlíčky nebo využijte formičky, a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 °C asi 12 až 15 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Než budete rohlíčky zdobit, nechte je nejprve pořádně vychladnout, protože rohlíčky jsou po upečení velmi křehké.

TIP: Mandlové rohlíčky se mohou hůře tvarovat, a proto možná raději sáhněte po formičce. Jestli nemáte formičku na rohlíčky, nevadí. Zkuste jiný tvar, třeba srdíčka.

Mandlové rohlíčky z mandlové mouky, máčené v čokoládě
Mandlové rohlíčky z mandlové mouky, máčené v čokoládě

Čokoládová poleva

Na čokoládovou polevu použijte kvalitní belgickou hořkou nebo mléčnou čokoládu a trochu kokosového oleje pro lesk. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, zamíchejte a nechte lehce zchladnout. Vychladlé rohlíčky pak můžete čokoládou nazdobit. Nejčastěji se do čokolády máčí konce rohlíčků, ale moc hezky vypadají, pokud je čokoládou přestříknete tenkými čokoládovými linkami.

Jak mandlové rohlíčky dozdobit

Pokud vám jen čokoládová poleva nestačí, můžete čokoládu jemně posypat nasekanými mandlemi, kokosem nebo kousky lyofilizovaného ovoce. Velmi elegantně a slavnostně vypadá zlatý prach. Pokud chcete naopak něco kontrastního, použijte kombinaci hořké a bílé čokolády. Můžete vytvářet pruhy nebo mramorování. 

Jak uchovávat mandlové rohlíčky

Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě nejlépe chutnají po 2–3 dnech, kdy se všechny chutě propojí a rohlíčky získají vláčnost. Mandlové rohlíčky uchovávejte v uzavíratelné dóze na chladném a suchém místě. Takto uchované vám vydrží až 3 týdny. Mandlové rohlíčky si můžete také upéct dopředu a zamrazit. 

Vyzkoušejte naše další sladké recepty z mandlové mouky

Hledáte další recepty z mandlové mouky? My ořechové mouky používáme často, proto u nás najdete spoustu receptů.

Mandlové rohlíčky z mandlové mouky, máčené v čokoládě

Recept: Mandlové rohlíčky z mandlové mouky máčené v čokoládě

Mandlové rohlíčky z mandlové mouky máčené v čokoládě jsou jemné, křehké a doslova se rozplývají na jazyku.
Doba přípravy 25 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celková doba 40 minutes
Course Dezert, vánoční cukroví
Cuisine Česká
Dávka 20 kusů

Ingredience
  

Postup
 

  • V míse smíchejte sypké ingredience jako mandlovou mouku, mleté mandle, špaldovou moukou a moučkový cukr.
  • Přidejte kokosový olej, vanilkový extrakt a žloutek.
  • Vypracujte krátce hladké těsto, zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 min do lednice.
  • Z odpočetého těsta tvarujte rohlíčky a vyložte je na plech s pečícím papírem.
  • Pečte přibližně 15 minut při 160 °C, dokud nezačnou kraje růžovět.
  • Vychladlé mandlové rohlíčky namáčejte do rozpuštěné čokolády a posypte nasekanými mandlemi.
Keyword Mandlové rohlíčky, mandlové rohlíčky v čokoládě, mandlové rohlíčky z mandlové mouky
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Mohu použít jinou mouku než mandlovou?

Ano, částečně můžete nahradit mandlovou mouku jemně mletými lískovými nebo vlašskými ořechy. Pokud chcete klasickou verzi, můžete smíchat mandlovou mouku s trochou hladké pšeničné (např. 50:50).

Jak docílím, aby rohlíčky byly opravdu křehké?

Základem je kvalitní máslo a krátká doba hnětení. Těsto zpracovávejte jen tak dlouho, aby se spojilo, a před pečením ho nechte dobře odležet v lednici. Pečte je při nižší teplotě, aby se nevysušily.

Mohu rohlíčky máčet i v bílé nebo mléčné čokoládě?

Určitě! Hořká čokoláda zvýrazní chuť mandlí, ale bílá jim dodá jemnost a mléčná zase krémovou sladkost. Skvělá je i kombinace více druhů pro mramorovaný efekt.

Jak dlouho vydrží mandlové rohlíčky?

V uzavřené dóze na chladném místě vydrží mandlové rohlíčky až 3 týdny. Pokud je chcete uchovat déle, můžete je zamrazit.

Dají se mandlové rohlíčky připravit bez vajíčka?

Ano, můžete žloutek nahradit lžičkou medu nebo trochou rostlinného mléka. Těsto bude o něco křehčí, ale stále dobře drží tvar.

Proč se mi rohlíčky drolí?

Nejčastěji je to kvůli nedostatku tuku nebo příliš dlouhému pečení. Mandlová mouka neobsahuje lepek, takže potřebuje víc másla, aby těsto drželo pohromadě.
Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin