Naposledy aktualizováno 4. 12. 2025 autorem Pavlína
Mandlové rohlíčky z mandlové mouky máčené v čokoládě patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví – jsou jemné, křehké a doslova se rozplývají na jazyku. Tahle verze z mandlové mouky potěší i ty, kteří hledají něco lehčího a přitom stejně dobrého. Navíc mandle jsou naprosto vynikající s vanilkou i hořkou čokoládou, která je navíc krásně ozdobí.
Proč péct cukroví z mandlové mouky
Mandlová mouka je skvělou alternativou k běžné pšeničné mouce. Má jemnou strukturu, přirozeně sladkou chuť a vysoký obsah zdravých tuků a bílkovin. Díky ní jsou rohlíčky vláčné, voňavé a krásně se rozplývají v ústech, aniž by se drobily. Navíc neobsahuje lepek.
Tip: 5 nejlepších receptů na zdravé vánoční cukroví.
Jakou mouku a mandle použít na mandlové rohlíčky
Nejlepší chuť získáte z jemně mleté blanšírované mandlové mouky, která má světlou barvu a hladkou strukturu. Můžete však použít i mouku z neloupaných mandlí. Ta dodá těstu rustikálnější vzhled a lehce zemitou chuť. Pro výraznější aroma můžete část mouky nahradit nahrubo mletými praženými mandlemi. Pokud máte doma celé mandle, můžete si mouku snadno připravit i sami. Mandle stačí v mixéru rozemlít najemno. Jen pozor, nemixujete příliš dlouho, aby se neuvolnilo moc tuku (pak byste měli mandlové máslo).
TIP: Vyzkoušejte naše bezlepkové zdravé vanilkové rohlíčky bez cukru nebo nejlepší babiččiny vanilkové rohlíčky.
Jak na nejlepší mandlové rohlíčky z mandlové mouky
Mandlové rohlíčky z mandlové mouky se připravují snadno a rychle. Tajemství úspěchu spočívá v poměru a kvalitě surovin – máslo nebo tuk musí být kvalitní, mouka jemná a těsto zpracováno co nejméně, aby zůstalo křehké. Po upečení se rohlíčky máčí v hořké čokoládě, která jim dodá šmrnc i nádherný lesk.

Jak připravit těsto na mandlové rohlíčky
V míse smíchejte mandlovou mouku, špaldovou mouku, moučkový cukr a mleté mandle. Přidejte kokosový olej, žloutek, vanilkový extrakt a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš mokré, přidejte trochu mandlí nebo špaldovou mouku. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Z vychlazeného těsta tvarujte malé rohlíčky nebo využijte formičky, a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 °C asi 12 až 15 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Než budete rohlíčky zdobit, nechte je nejprve pořádně vychladnout, protože rohlíčky jsou po upečení velmi křehké.
TIP: Mandlové rohlíčky se mohou hůře tvarovat, a proto možná raději sáhněte po formičce. Jestli nemáte formičku na rohlíčky, nevadí. Zkuste jiný tvar, třeba srdíčka.

Čokoládová poleva
Na čokoládovou polevu použijte kvalitní belgickou hořkou nebo mléčnou čokoládu a trochu kokosového oleje pro lesk. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, zamíchejte a nechte lehce zchladnout. Vychladlé rohlíčky pak můžete čokoládou nazdobit. Nejčastěji se do čokolády máčí konce rohlíčků, ale moc hezky vypadají, pokud je čokoládou přestříknete tenkými čokoládovými linkami.
Jak mandlové rohlíčky dozdobit
Pokud vám jen čokoládová poleva nestačí, můžete čokoládu jemně posypat nasekanými mandlemi, kokosem nebo kousky lyofilizovaného ovoce. Velmi elegantně a slavnostně vypadá zlatý prach. Pokud chcete naopak něco kontrastního, použijte kombinaci hořké a bílé čokolády. Můžete vytvářet pruhy nebo mramorování.
Jak uchovávat mandlové rohlíčky
Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě nejlépe chutnají po 2–3 dnech, kdy se všechny chutě propojí a rohlíčky získají vláčnost. Mandlové rohlíčky uchovávejte v uzavíratelné dóze na chladném a suchém místě. Takto uchované vám vydrží až 3 týdny. Mandlové rohlíčky si můžete také upéct dopředu a zamrazit.
Vyzkoušejte naše další sladké recepty z mandlové mouky
Hledáte další recepty z mandlové mouky? My ořechové mouky používáme často, proto u nás najdete spoustu receptů.
- Zdravé domácí snickers – lepší než kupované
- Keto recept na nízkosacharidové cookies s bílou čokoládou a brusinkami
- Nejlepší zdravé bezlepkové vanilkové rohlíčky bez cukru
- Ořechová bezlepková vosí hnízda bez cukru
- Domácí luxusní sušenky pro děti s makadamovými ořechy bez mouky

Recept: Mandlové rohlíčky z mandlové mouky máčené v čokoládě
Ingredience
- 60 g mandlové mouky
- 30 g mandlí
- 15 g špaldové mouky
- 40 g třtinového cukru rozemletého na moučku
- 40 g kokosového oleje
- 1 žloutek
- 1 ČL vanilkovového extraktu
- belgická hořká čokoláda na zdobení
- nasekané mandle na ozdobení
Postup
- V míse smíchejte sypké ingredience jako mandlovou mouku, mleté mandle, špaldovou moukou a moučkový cukr.
- Přidejte kokosový olej, vanilkový extrakt a žloutek.
- Vypracujte krátce hladké těsto, zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 min do lednice.
- Z odpočetého těsta tvarujte rohlíčky a vyložte je na plech s pečícím papírem.
- Pečte přibližně 15 minut při 160 °C, dokud nezačnou kraje růžovět.
- Vychladlé mandlové rohlíčky namáčejte do rozpuštěné čokolády a posypte nasekanými mandlemi.
