Sušenky s makadamovými ořechy bez mouky

Makadamové sušenky

Pokud milujete lahodnou chuť makadamových oříšků, máme pro vás jednoduchý recept na zdravé a syté sušenky, které si zamilujete. Jsou vhodné pro lidi na bezlepkové dietě a v menším množství je lze konzumovat i při nízkosacharidovém low-carb stravování. Tak pojďme na to. 

Dnes budeme péct zdravé sušenky typu „cookies“ (z angličtiny – sušenky), jak se v českých obchodech označují velké kulaté sušenky často s velkými kusy čokolády nebo ořechů v těstě. Naše sušenky jsou ale nízkosacharidové, syté a vhodné jako zdravá svačinka do práce nebo na výlety.

Proč používat mandlovou mouku místo klasické mouky

Mandlová mouka je populární alternativou ke klasickým pšeničným moukám, a to proto, že má příjemnou nasládlou chuť, je velmi zdravá, má v sobě málo sacharidů a dobře se z ní peče.

Mandlová mouka se zařazuje do jídelníčku často při hubnutí, protože právě vyřazení klasického pečiva a mouky bývá prvním krokem k snížení hmotnosti.

Vyrábí se rozemletím mandlí, je tedy bohatá na zdravé tuky a bílkoviny. Zároveň je skvělým zdrojem vitaminu E a magnézia.

Proč jsou makadamové oříšky zdravé

Makadamové oříšky obsahují řadu látek, které podporují naše zdraví. I když jsou ze 75 % tvořeny tuky (75,6 g ve 100 g), obsahují především jednoduché nenasycené tuky, které jsou zdravé pro naše srdce a pomáhají snižovat cholesterol.

Díky vysokému podílu tuku také patří k nejlahodnějším a nejkrémovějším ořechům na trhu. Zajímavostí je, že v nich najdete i nenasycené mastné kyseliny Omega-7, které se přidávají do pleťových krémů.

Suroviny na sušenky
Suroviny na sušenky

Jak vyrobit zdravé sušenky s makadamovými ořechy

Na výrobu sušenek jsme použili jako základ zmiňovanou mandlovou mouku, kokos (my použili lupínky, ale můžete použít i strouhaný kokos), zázvor a kokosový olej. Jako sladidlo jsme zvolili med, ale pokud vám vaše stravování med nedovoluje, můžete použít například javorový či pšeničný sirup.

Než se pustíte do těsta, upražte si makadamové ořechy

Před přípravou těsta jsme ořechy upražili. Můžete použít pánev, kdy je pouze lehce opečete a tím zvýrazníte jejich barvu i chuť. Pokud preferujete pražení v  troubě, předehřejte si ji na 160 stupňů a ořechy pražte 6-8 minut.

Pražení makadamových ořechů
Pražení makadamových ořechů

Jak připravit těsto

Nejprve jsme ve velké míse smíchali mandlovou mouku, kokos a nastrouhaný zázvor.

V malém hrnci jsme si rozpustili med s kokosovým olejem, do kterého jsme pak vmíchali jedlou sodu rozmíchanou s vodou. Jakmile se vše spojilo, sundali jsme hrnec z plotny. Tekutou směs medu, oleje a jedlé sody jsme přidali k mouce, kokosu a zázvoru a vypracovali těsto. Konzistence těsta by neměla být tekutá, ale spíše lepivá.

Výroba těsta
Výroba těsta

Pomocí lžíce jsme vypracovali na pečícím papíru sušenky a ozdobili je orestovanými makadamovými ořechy. Nechávejte mezi sušenkami dostatek místa, v troubě nabydou a mohly by se spojit.

Makadamové sušenky na plechu
Makadamové sušenky na plechu

Pečeme v troubě na 120 stupňů po dobu 25 minut. Poté vyndáme z trouby a sušenky necháme vychladnout.

Sušenky z makadamových ořechů
Vytisknout recept
0 z 0 hlasů

Recept: Nízkosacharidové makadamové sušenky

Už dlouho jsme si společně nepřipravovali žádný low-carb dezert, dnes pro vás máme makadamové sušenky.
Doba přípravy15 minut
Doba vaření35 minut
Celková doba50 minut
Chod: Dezert
Kuchyně: Zdravá výživa
Keyword: makadamové sušenky, sušenky s makadamovými ořechy
Dávka: 6 velkých sušenek

Ingredience

Postup

  • Nejprve si opražíme na pánvi či v troubě makadamové ořechy (6-8 minut na 160 stupňů).
  • Na pánvi či v malém hrnci rozpustímedohromady olej a med, ve velké míse smícháme mandlovou mouku, kokos a zázvor.
  • V menší misce si připravímejedlou sodu s vodou, a poté přidáme k rozehřátému oleji a medu. Jakmile sespojí, sundáme z plotny a přidáme k mouce, kokosu a zázvoru.
  • Vypracujeme těsto a začnemesi připravovat sušenky. Ty pečeme na pečícím papíru v troubě na 120 stupňů podobu 25 minut. Dobrou chuť!
levné kešu ořechy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




24 Sdílení
Sdílet24
Tweetnout
Sdílet
Pin