Mandlová mouka

Mouka se používá v mnoha potravinách, od chleba a těstovin až po sušenky a další  občerstvení. Nejčastěji se používá pšeničná mouka, ale pro lidi, kteří nemohou jíst pšenici kvůli alergiím nebo dietám, je oblíbenou a zdravou alternativou mandlová mouka. Protože mandlová mouka neobsahuje lepek, je užitečnou volbou také pro lidi s celiakií.

Co je to mandlová mouka 

Mandlová mouka je jemný prášek z mandlí, který se používá k pečení nebo jako zahušťovadlo. Je vyrobena z osvěžených mandlí, které jsou namočené, oloupané, sušené a nakonec namleté na jemný prášek. Mandlová mouka je bohatá na bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a vitamíny a minerály jako je například vitamín E a hořčík. 

Mandlová mouka má také nižší glykemický index než pšeničná mouka, což znamená, že méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Může být také alternativou pro lidi s alergií na mléko nebo laktózovou intolerancí. Používá se jako náhrada za pšeničnou mouku v receptech na pečení, palačinkách, knedlících a dalších potravinách. Mandlová mouka se vyrábí z mletých mandlí a může nahradit pšeničnou mouku téměř v každém receptu. Snadno si ji vyrobíte doma nebo ji můžete koupit v supermarketech a obchodech se zdravou výživou

Skladem 169 Kč
Mandlová mouka hnědá je vyrobena z hnědých neloupaných mandlí. Obsahuje tedy více vlákniny než běžná mandlová mouka, která je vyráběna z bílých, loupaných mandlí. Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy.
Skladem 69 Kč
Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě na výrobu dortů, palačinek, chleba či pizzy. Bílá mandlová moučka je vyrobena z blanšírovaných mandlí.

Jak vyrobit mandlovou mouku

Chcete-li si mandlovou mouku připravit doma, vařte mandle, dokud slupky nevyplavou na hladinu vody. Odstraňte slupky a nechte mandle vychladnout a vysušit. Jakmile jsou suché, vložte je do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nezískáte jemný prášek. Domácí mandlovou mouku lze ve vzduchotěsné nádobě zmrazit na šest až devět měsíců.

Sleva na kešu

Mandlovou mouku snadno použijete při pečení. Ve většině případů můžete jednoduše nahradit pšeničnou mouku mandlovou moukou v jakémkoli receptu. Jen upozorňujeme, že některé pečivo z mandlové mouky nemusí být tak nadýchané jako pečivo obsahující pšeničnou mouku. Bez lepku pečivo méně kyne a zůstává hutné. 

Mandlová mouka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativou k běžným obilným moukám.

Zdravotní benefity mandlové mouky

Vitamíny, minerály a antioxidanty obsažené v mandlové mouce mohou mít významný přínos pro zdraví. Například mangan pomáhá tělu správně upravovat krev, což umožňuje hojení po úrazech. Mangan také pomáhá tělu odbourávat sacharidy a cholesterol. Mandlová mouka je také bohatá na hořčík, který vám může pomoci lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi.

  • Zdraví srdce – Mandlová mouka je bohatá na mononenasycené tuky, které mohou pomoci udržet cholesterol pod kontrolou. Snížení hladiny cholesterolu výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Jedna studie ukázala, že ženy, které konzumují 50 g mandlí denně, mají nižší hladinu cholesterolu než ženy, které mandle nekonzumují.
  • Kontrola diabetu – Mandlová mouka patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Ve srovnání s pšeničnou moukou obsahuje mandlová mouka méně cukrů a sacharidů. Přechod na mandlovou mouku může lidem s cukrovkou pomoci účinněji regulovat hladinu cukru v krvi.
  • Zdraví zažívacího traktu – Mandlová mouka obsahuje velké množství prebiotické vlákniny. Tento typ vlákniny je tráven bakteriemi v tenkém střevě. Dostatek prebiotické vlákniny vede ke zdravějšímu a účinnějšímu trávicímu systému.
  • Nižší riziko kognitivních onemocnění – Mandlová mouka je plná vitaminu E, což je antioxidant, o kterém je známo, že pomáhá vašemu mozku. Dostatek vitaminu E snižuje riziko vzniku kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
  • Výživa – Mandlová mouka je bohatá na vitamin E a další antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko závažných zdravotních onemocnění, jako je rakovina, cukrovka, mrtvice a srdeční choroby.

Jak se mandlová mouka používá

Mandlová mouka je mouka bohatá na bílkoviny, která se často používá při vaření bezlepkové a paleo diety. Můžete si ji vyrobit sami rozemletím blanšírovaných sladkých mandlí v kuchyňském robotu nebo ji koupit již namletou ve většině obchodů s potravinami. 

100 Kč sleva na první objednávku
Zkuste recept na zdravý francouzský mandlový koláč (low-carb).

Zde je 10 nápadů, jak ji zařadit do každodenního vaření:

  • Palačinky – pro jemnou oříškovou chuť nahraďte v palačinkách mandlovou mouku jednou čtvrtinou mouky, ať už používáte jakýkoli druh.
  • Koláče – vyměňte čtvrtinu mouky za mandlovou a připravte si výborný ovocný koláč, například zdravý švestkový koláč. Milovníci banánového chlebíčku nezoufejte, mandlovou mouku lze využít i v něm.
  • Vaření – mandlovou mouku můžete místo strouhanky nebo mouky použít k přípravě bezlepkové kůrky na ryby nebo kuře. Pro křupavější obalení použijte místo velmi jemně mletých mandlí mandle sekané. Skvělým tipem na její využití pro vegetariány jsou třeba květákové placičky.
  • Pečivo – nahraďte mandlovou moukou jakýkoli chléb používaný ve vašich oblíbených receptech.
  • Těstoviny – vyměňte třetinu mouky za mandlovou mouku a přidejte bílkoviny do čerstvých těstovin.
  • Sušenky – z mandlové mouky připravíte křupavé sušenky, jako jsou například jednoduché medovo-tahini sušenky. 
  • Makronky – z cukru, mandlové mouky a bílků můžete vytvořit sušenky pro francouzské makronky. Teď už potřebujete jen náplň a možná nějaké potravinářské barvivo.
  • Mandlový dort – z téměř stejného množství ingrediencí můžete připravit jednoduchý mandlový dort. Nebo se můžete pustit do fantazie a zkusit roládu naplněnou krémem s pomerančovou náplní a posypanou tmavou čokoládovou polevou.
  • Brownies – z mandlové mouky připravte neuvěřitelně vláčné brownies.

Zdravotní komplikace, které mohou vést k používání mandlové mouky

Mandlová mouka se často používá jako alternativa k běžné pšeničné mouce pro lidi s různými zdravotními komplikacemi. 

  • Celiakie – je autoimunitní onemocnění, které způsobuje špatnou absorpci lepku, bílkoviny, která se nachází v pšenici, ječmeni a žitu. Mandlová mouka je bezlepková, takže je pro lidi s celiakii dobrou volbou.
  • Bezlepková dieta – někteří lidé se rozhodnou jíst bezlepkovou stravu z různých důvodů, jako je intolerance lepku nebo snaha o snížení účinku na zažívání. Mandlová mouka je bezlepková a tak je vhodná pro tyto lidi.
  • Diabetická dieta – mandlová mouka má nižší glykemický index než běžná pšeničná mouka, což znamená, že méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi. To může být prospěšné pro lidi s diabetem nebo pre-diabetem.
  • Alergie na mléko  mandlová mouka je často používána jako alternativa k mléčným výrobkům pro lidi s alergií na mléko nebo laktózovou intolerancí.
Zkuste mandlovou mouku z hnědých mandlí. Ta obsahuje více vlákniny než běžná mandlová mouka.
  • Diety s omezeným obsahem sacharidů – mandlová mouka má vyšší obsah tuku a bílkovin než běžná pšeničná mouka, takže může být prospěšná pro lidi, kteří se snaží snížit příjem sacharidů.
  • Potravinové alergie – někteří lidé jsou alergičtí na pšenici nebo jiné obiloviny, které se používají při výrobě pšeničné mouky. Mandlová mouka je bez pšenice a může být pro ně dobrou alternativou.
  • Paleo dieta – paleo dieta se zaměřuje na potraviny, které byly k dispozici v době kamenné, a proto se vyhýbá potravinám, které byly vyvinuty až později, jako jsou obiloviny. Mandlová mouka je v souladu s paleo dietou a může být tedy pro tuto dietu vhodným zdrojem.
  • Potravinové preference – někteří lidé mohou preferovat chuť mandlové mouky před pšeničnou moukou, a proto ji volí jako alternativu. Mandlová mouka má specifickou, oříškovou chuť, která se může líbit více než chuť pšeničné mouky.

Další sladké a slané recepty z mandlové mouky:

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin