Recept: Marokánky se sušeným mangem

Naposledy aktualizováno 15. 12. 2025 autorem Pavlína

Marokánky se sušeným mangem jsou voňavé, křehké a plné kontrastů – karamelové těsto, kousky ořechů, sušeného ovoce a pořádná vrstva čokolády. Kombinují klasiku českého vánočního cukroví s jemným tropickým nádechem, který jim dodává sušené mango. Naše marokánky jsou vláčné, krásně křupou a pochutnají si na nich všichni nejen na Vánoce.

Odkud pochází marokánky

Původ marokánek je tak trochu záhadný. Název sice odkazuje na Maroko, ale dezert v této podobě zřejmě nevznikl v severní Africe. Inspirován byl spíše arabskými sladkostmi z medu, ovoce a ořechů, které se rozšířily do Evropy. V českých zemích se marokánky objevily od přelomu 19. a 20. století, kdy se prodávaly ve vídeňských a pražských cukrárnách jako luxusní pochoutka.

Dnešní česká varianta připomíná i italské florentýnky: křehké placičky ze smetanové hmoty, ořechů a čokolády. Ať už jejich původ sahá kamkoli, marokánky se staly neodmyslitelnou součástí vánoční tabule – kombinují chuť tradice i exotiky.

Proč vyzkoušet marokánky se sušeným mangem

Sušené mango je skvělou obměnou klasického kandovaného ovoce. Dodá směsi přirozenou sladkost, lehce ovocnou vůni a sytě zlatou barvu. Jeho příjemná kyselkavost vyvažuje sladkost karamelu i čokolády, takže výsledné marokánky nejsou těžké ani přeslazené. Mango se navíc dobře kombinuje s arašídy, kešu, mandlemi i kokosovými lupínkymarokánky tak získají svěží tropický nádech a přitom zůstanou věrné tradičnímu receptu.

Bestseller

Adventní kalendář 2025:
Oříšková cesta

24 dní prémiových dobrot + originální rodinná hra ZDARMA. Křupe, baví a voní Vánocemi. 🎄

  • 🍜 Pořádné porce – v každém okénku 40–50 g lahůdky.
  • 🎁 Perfektní dárek – pro milovníky oříšků a sušeného ovoce.
  • 🎲 Rodinná zábava – stolní hra Oříšková cesta v balení.
Vánoční akce – sleva 400 Kč
1 899 Kč 1 499 Kč – ušetříte ~400 Kč
Limitovaná edicedo vyprodání zásob
🚚 Rychlé doručení po celé ČR
Zásoby se rychle tenčí
Skladem 221 Kč
Chuťově naprostá dokonalost! Sušené mango plátky z Thajska jsou pěkně šťavnaté a slaďoučké, zároveň ale neobsahují žádný rafinovaný cukr ani síru.
Nedostupné 54 Kč
Milujete sladké, zlatavé meruňky, které jsou ztělesněním slunečného, bezstarostného léta? Abyste si je mohli dopřát po celý rok, máme pro vás vynikající sušené meruňky. I když sušené, jsou stále krásně vláčné.
Nedostupné 48 Kč
Nepražené, nesolené a oloupané arašídy, které jsou mnohem větší než arašídy, které běžně najdete v obchodech. Díky své nadstandardní velikosti jsou lahodnější, vláčnější a nejsou tak tvrdé. Snadno se z nich vyrábí burákové máslo, ale vynikající jsou i jen tak.

Jak připravit marokánky se sušeným mangem

Příprava marokánek se sušeným mangem je překvapivě jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Základem je karamelovo-smetanová směs, do které se přidávají ořechy a sušené ovoce. Směs se vaří jen pár minut, dokud nezhoustne a nezačne se lesknout. Je důležité ji nepřevařit, aby nezkrystalizovala. Poté se horká hmota nechá lehce zchladnout a lžící se dávkuje na plech do malých hromádek.

Při pečení se suroviny spojí do křehké, zlatavé placičky s karamelovým aroma. Po vychladnutí se marokánky potírají nebo máčí v čokoládě, která dodá krásný kontrast i lesk. Celý proces nezabere víc než půl hodiny a máte dobrotu, která vypadá jako přímo z cukrárny.

TIP: Pokud máte rádi kombinaci sušeného ovoce a ořechů, vyzkoušejte i naše domácí fit müsli tyčinky se sušenými meruňkami, které si můžete upéct kdykoli během roku a bez výčitek.

Marokánky se sušeným mangem
Marokánky se sušeným mangem

Jaké ovoce a ořechy použít na marokánky

Marokánky jsou ideální na využití sušeného ovoce a ořechů, které máte doma. Základem jsou mandlové plátky a nasekané ořechy. Tradičně se používají vlašské, lískové ořechy nebo mandle. Skvěle chutnají ale i s kešu, arašídy a pekanovými ořechy.

Z ovoce se s mangem doplňují krásně doplňují brusinky, meruňky nebo švestky, které jsme použili v kombinaci s exotickým mangem. Důležité je nakrájet ovoce na malé kousky, aby se vše dobře zapeklo a směs držela pohromadě. Čím pestřejší směs máte, tím zajímavější bude struktura marokánek.

Marokánky se sušeným mangem
Marokánky se sušeným mangem

Tip:  Pokud chcete extra křupavou strukturu, přidejte do směsi lžičku sezamových semínek.

Čím nahradit smetanu v marokánkách

Pokud chcete marokánky odlehčit, můžete klasickou smetanu nahradit kokosovým mlékem, které podtrhne jemnou exotickou chuť marokánek. Jako náhradu můžete využít i mandlovou nebo ovesnou smetanu, případně kombinaci rostlinného mléka s lžičkou ořechového másla. Tím se směs zpevní a zachová si lesklou strukturu. 

Jak marokánky se sušeným mangem ozdobit

Pro extra efekt můžete na vrch ještě přidat drobné kousky sušeného manga nebo kokosové lupínky, které vytvoří krásný kontrast s tmavou čokoládou. Chcete-li marokánky dát někomu třeba jako dárek, posypejte je jemně nasekanými pistáciemi nebo zlatým cukrářským prachem – budou působit luxusně a slavnostně.

Jak uchovávat marokánky se sušeným mangem

Marokánky se sušeným mangem skladujte v uzavíratelné dóze, ideálně v jedné vrstvě nebo jednotlivé vrstvy proložte pečicím papírem. V chladu a suchu vydrží marokánky až 3 týdny. 

Co dalšího upéct na Vánoce

Došly vám nápady na vánoční cukroví? Vyzkoušejte i naše další vánoční dobroty.

Marokánky se sušeným mangem

Recept: Marokánky se sušeným mangem

Naše marokánky se sušeným mangem jsou vláčné, krásně křupou a díky ovocné kombinaci mají i exotický nádech.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 40 minutes
Course Dezert, vánoční cukroví
Cuisine Česká
Dávka 25 kusů

Ingredience
  

Postup
 

  • Nakrájejte sušené ovoce na malé kostičky a ořechy nasekejte nadrobno.
  • Do hrnce dejte smetanu, cukr, med a rozemleté vločky.
  • Směs zahřívejte, dokud nezhoustne. Poté přidejte máslo, zamíchejte a odstavte z plotýnky.
  • Nechte směs trochu vychladnout a přidejte nasekané ořechy a nakrájené ovoce.
  • Jakmile je směs zcela vychlazená, lžičkou nabírejte směs na marokánky a tvarujte na plechu s pečicím papírem jednotlivá kolečka. Nechte mezi nimi dostatečný prostor, jelikož se marokánky při pečení trochu roztečou.
  • Pečte při 180 °C po dobu 15 minut, dokud marokánky nezezlátnou.
  • Pokud se vám marokánky hodně roztekly, tak je ještě teplé můžete dotvarovat a poté nechte zcela vychladnout a ztuhnout.
  • Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s trochou kokosového oleje.
  • Jednotlivé marokánky pak ze spodní stany potírejte nebo namáčejte do čokolády a nechte opět ztuhnout. Lépe se vám bude pracovat, když budete mít marokánky před máčením vychlazené z lednice.
Keyword marokánky, Marokánky se sušeným mangem
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Nejčastější dotazy (FAQ)

Mohu místo manga použít jiné ovoce?

Marokánky jsou výborné i se sušenými meruňkami, ananasem nebo papájou. Jen je nakrájejte na malé kousky, aby se rovnoměrně zapekly.

Dají se marokánky udělat bez smetany?

Ano, můžete použít kokosové mléko nebo rostlinnou smetanu (např. ovesnou nebo mandlovou). Chuť bude jemnější a lehce exotická.

Proč jsou marokánky po upečení měkké?

To je v pořádku – po vychladnutí ztuhnou. Pokud by zůstaly příliš lepkavé, pečte je o pár minut déle.

Jak zabránit roztečení na plechu?

Směs před tvarováním nechte krátce vychladnout. Když je příliš horká, suroviny se rozjedou a marokánky ztratí tvar.

Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin