Naposledy aktualizováno 26. 11. 2025 autorem Pavlína
Staročeské recepty mají své kouzlo. Jsou jednoduché, poctivé a voní po dětství. Jedním z těch, které nikdy nezklamou, je staročeské makové cukroví s povidly. Jedná se o vánoční lahůdku ještě z dob, kdy se peklo ze surovin, co dům dal, a sladilo se s rozumem i srdcem. Tento druh cukroví spojuje dvě klasické české chuti, a to mák a povidla, které spolu vytvářejí dokonalou harmonii.
Tradiční staročeské makové cukroví s povidly
Makové cukroví s povidly patří mezi poklady staročeské kuchyně, která si zakládala na poctivých surovinách a jednoduchosti. V dobách, kdy se ještě peklo podle receptů předávaných z generace na generaci, bylo toto cukroví symbolem hojnosti a štěstí. Staročeské makové cukroví s povidly spojuje neodolatelnou chuť máku s povidly.
Staročeské makové cukroví s povidly se nejčastěji dělá se švestkovými povidly, ale člověk zde může zkusit svoji fantazii a udělat vánoční cukroví například s jablečnými povidly a skořicí.
Varianty makového cukroví
Tradice pečení makového cukroví s povidly se váže především k vánočnímu období. Na venkově bývalo zvykem, že se makové cukroví peklo už několik týdnů před Štědrým dnem, aby mělo čas zvláčnět a rozvinout své chuti. Každá rodina měla svou vlastní variantu. Někdo přidával citronovou kůru, jiní trošku rumu nebo skořice. Velmi často se do těsta také přidávaly ořechy. Přesto základ zůstával stejný.
V dnešní době dochází k různým variantám, jak staročeské makové cukroví s povidly vylepšit a trošku změnit. Velmi často se do receptu používají lískové oříšky, nebo dokonce kešu ořechy, které dodají těstu úplně nové chutě.
Mák a jeho výhody v kuchyni
Mák je jednou z nejstarších plodin, které lidé pěstují a v české kuchyni má své výjimečné místo. Najdeme ho v koláčích, buchtách, knedlících i cukroví. Přestože je nenápadný, jeho výživová hodnota je obdivuhodná. Už naše babičky věděly, že mák není jen chutný, ale také velmi zdravý. Obsahuje totiž řadu cenných látek, které prospívají tělu i duši.
Proč je mák zdravý
Jedním z hlavních důvodů, proč je mák tak ceněný, je jeho vysoký obsah vápníku. Kromě vápníku mák obsahuje i železo, hořčík, zinek a fosfor, což jsou minerály, které podporují správnou činnost nervového systému a imunitu. Mák je také bohatý na vitamín E a zdravé tuky, které chrání buňky před stárnutím. Zlepšuje také trávení díky obsahu vlákniny.
TIP: Vyzkoušejte také rychlou vláčnou buchtu na plech.
Co si z máku upéct?
V neposlední řadě mák jednoduše skvěle chutná. Jeho oříšková chuť se dokonale hodí jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Ať už jde o vláčné makové buchty, nudle s mákem, makovou bábovku nebo staročeské cukroví s povidly, mák vždy dodá jídlu nejen chuť, ale i kousek tradice a zdraví. Z máku se dá dokonce i vytvořit domácí makové mléko.
TIP: Už jste vyzkoušeli recept na nejlepší vláčný makový koláč s tvarohem?

Jak správně umlít mák na makové cukroví
Plánujete péct staročeské makové cukroví? V případě kupovaného mletého máku nám samozřejmě starost s jeho mletím odpadá. Koupě kvalitního, čerstvě mletého máku je pro mnoho lidí nejjednodušší a často i nejjistější volbou. Důvodem je především to, že profesionální výrobci melou mák na speciálních mlýncích, které zaručují rovnoměrné jemné mletí a šetrné zacházení s oleji obsaženými v semínkách.
Kdy mlít mák na pečení
Aby měl tu správnou chuť a vůni, je potřeba ho umlet těsně před použitím. Díky tomu si mák zachovává svou přirozenou chuť, vůni i výživové látky, aniž by hrozilo, že zhořkne nebo žlukne. Mák obsahuje velké množství rostlinných olejů, které jsou sice velmi zdravé, ale také náchylné k žluknutí. Pokud je mák umletý příliš dopředu, oleje se začnou rozkládat a mák zhořkne. Proto by se měl doma mlít vždy čerstvý, ideálně těsně před použitím. Jen tak si zachová svou typickou oříškovou chuť, vůni i výživovou hodnotu.
TIP: Velmi oblíbený je také recept na babiččin vláčný hrníčkový makovec.
Jaký mlýnek na mák použít
Nejlepší je použít speciální mlýnek na mák a nezáleží na tom, jestli se jedná ruční nebo elektrický mlýnek. Tyto mlýnky mají jemné ozubení, které semínka rozemele, nikoli rozdrtí. Obyčejný mlýnek na kávu nebo ořechy není vhodný, protože mák spíše rozseká než semele, čímž ztratí svou jemnost a může uvolnit příliš mnoho oleje.
Používání elektrického mlýnku je méně pracné, ovšem je nutné u něj dávat větší pozor. Při používání elektronického mlýnku se může velmi snadno stát, že dojde k přehřátí máku a to mu může ubrat na chuti. S ručním mlýnkem pravděpodobně k přehřátí máku nedojde.

Jak na nejlepší staročeské makové cukroví s povidly
Recept svou snadnou přípravou vám může připomenout například kakaové linecké cukroví s ořechy. Neodolatelné jemné těsto s mákem doplní chuť výrazných švestkových povidel. Staročeské makové cukroví s povidly je možné ozdobit moučkovým cukrem. Krásně tak vynikne kontrast tmavých povidel a světlého cukru.
TIP: Nevíte co se zbytkem povidel? Vyzkoušejte nejlepší mrkvánky s povidly.
Jak si připravit těsto na staročeské makové cukroví s povidly
Nejdůležitější je nezapomenout na to, že těsto je nutné si připravit několik hodin před samotným pečením. V ideálním případě nechte hotové těsto odpočinout v lednici přes noc.
Připravte si vál, na který dejte hladkou mouku, mák a cukr, ke kterým přidáte máslo v pokojové teplotě, žloutky, kakao a čerstvě namleté ořechy. Lískové ořechy obohatí staročeské makové cukroví s povidly o zajímavou sladkou chuť.
Z těchto ingrediencí vypracujte těsto. Ideální je těsto zpracovávat ručně na vále tak dlouho, dokud se nepřestane drolit a nevytvoří se jednotný, jemný kus. Pokud máte kuchyňského robota, můžete si celou práci usnadnit a ingredience vložit přímo do něj.
Jak správně vyválet těsto
Ať už připravujete klasické linecké, perníčky nebo jiné oblíbené druhy, správné vyválení těsta na vánoční cukroví ovlivňuje nejen vzhled, ale i výslednou chuť a konzistenci. Přestože se zdá vyvalování těsta jako jednoduchý krok, právě zde se často dělají chyby, kvůli nimž se těsto trhá, lepí, je příliš tvrdé nebo naopak příliš silné či tenké.
Těsto na staročeské makové cukroví i jiné máslové druhy obsahuje větší množství tuku. Proto je důležité pracovat s těstem správně vychlazeným, ale ne příliš tvrdým. Což je důvod, proč těsto nejdříve necháte odležet ideálně celou noc v lednici a před samotným válením necháte těsto cca 15 minut na lince v pokojové teplotě.
Pracovní plochu posypte jen trochou mouky tak, aby se těsto zbytečně nelepilo. Pokud přisypete hodně mouky, dostane se do těsta, které postupně vysuší a při pečení může popraskat. Váleček by měl být čistý, suchý a lehký. Příliš tenké těsto se spálí, příliš tlusté se nepropeče a tvar se může deformovat. Ideální pro staročeské makové cukroví s povidly je těsto vyválet na zhruba 4 mm.
Jak správně upéct máslové těsto
I když se může zdát, že samotné pečení je jednoduché, tak i zde vzniká mnoho nenápadných chyb. Před vložením těsta do trouby je důležité, aby byla trouba dobře předehřátá na 170 °C. Staročeské makové cukroví se peče přibližně 10 minut, ale každá trouba peče trochu jinak, proto ho raději hlídejte. Po upečení je dobré nechat cukroví několik minut dojít přímo na plechu, protože je ještě měkké a mohlo by se snadno lámat.
Jak ozdobit staročeské makové cukroví
Až cukroví vychladne, můžete ho slepit povidly. Zdobení je už pak na vás. Můžete ho klasicky posypat moučkovým cukrem nebo udělat mřížku z čokolády a posypat ořechy.
Vyzkoušejte také naše další vánoční cukroví
Nevíte, co dalšího upéct na vánoční stůl? Inspirujte se našimi recepty na cukroví.
- Zdravé plněné ořechy bez cukru
- Nejlepší linecké cukroví – tradiční vánoční recept našich babiček
- Nejlepší babiččiny vanilkové rohlíčky
- Zdravá ořechová vosí hnízda bez cukru a bez vajec
- Kakaové sádlovky s marmeládou

Staročeské makové cukroví s povidly
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 50 g lískových mletých ořechů
- 50 g cukru moučka
- 100 g mletého máku
- 150 g změklého másla
- 3 žloutky
- 2 PL kakaa
- cukr moučka na ozdobení
- švestková povidla
Postup
- Hladkou mouku smíchejte s mákem, cukrem a postupně přidejte změklé máslo v pokojové těplotě, žloutky a mleté lískové oříšky.
- Těsto dejte přes noc do lednice.
- Vyválejte plát a vykrojujte kolečka.
- Pečte cca 10 minut na 170 °C.
- Upečená a vychladlá kolečka namažte povidly a můžete ozdobit moučkovým cukrem.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Jak dlouho vydrží staročeské makové cukroví s povidly?
Makové cukroví vydrží v uzavřené dóze 2–3 týdny, díky povidlům dokonce ještě víc rozvine chuť a je proto vhodné ho nechat uležet.
Jaký mák je nejlepší použít?
Ideální je čerstvě mletý modrý mák, který má nejintenzivnější chuť a vůni.
Jaké další náplně jsou vhodné do vánočního cukroví?
Kromě švestkových povidel je do makového cukroví vhodné použít také jablečné či hruškové. Je možné povidla nahradit hustou marmeládou.

