Zálivka na salát z kešu a bylinek

Salátová zálivka

České léto se doma i v restauracích nese ve znamení salátů, jejichž základem je zálivka různého původu. Je ale škoda zálivku kupovat v obchodu, když si ji můžete vyrobit doma a podle svého gusta. Vyzkoušejte náš recept na dokonalou veganskou zálivku, která je lehká a hodí se ke každému sezónnímu salátu.

Dresing na salát s kešu

‚‚Zálivka z kešu, co je to za blbost?’’ Na českém internetu mnoho receptů na zálivky, kde je základem kešu, NENAJDETE. Přitom jsou kešu ořechy dokonalým základem nejen do zálivek, ale také do smoothie misek, nepečených dortů a dalších dobrot, u kterých ani nevíte, že v nich kešu jsou.

Na rozdíl od smetany a jogurtu, které se do dresingů často používají, neobsahují laktózu a proto je naše zálivka vhodná i pro alergiky a vegany.

Kešu dodávají zálivce smetanovou strukturu, obsahují 17 % proteinu a jsou skvělým zdrojem vitamínů K, E, B a minerálů. Více o tom, proč zařadit kešu do jídelníčku, si přečtěte tady.

Ingredience na letní zálivku na salát
Ingredience na zálivku

Jak vyrobit dokonalou zálivku na letní salát

Na zálivku potřebujete kešu, citrón, olivový olej, česnek, miso pastu (nebo sójovou omáčku), dijonskou hořčici, sušenou cibuli a čerstvé bylinky. A mixér.

Základem jsou kvalitní kešu ořechy (nepražené a nesolené), které nejprve namočte na 30 minut do horké vody. Stanou se vláčnější a půjdou lépe mixovat.

Pak vše vložte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne dokonale hladká zálivka. Můžete použít jakýkoliv mixér a doba mixování závisí pouze na jeho výkonu.

Ukázka servírování zálivky na letní salát
Hotová zálivka s letním salátem
Salátová zálivka
Vytisknout recept
0 z 0 hlasů

Zálivka na salát z kešu a bylinek

Dnes jsme si pro vás připravili velmi zdravou a chutnou zálivku z kešu ořechů, kterou můžete použít do letních salátů.
Doba přípravy30 minut
Doba vaření5 minut
Celková doba35 minut
Chod: Zálivka
Kuchyně: Veganská, Vegetariánská, Zdravá výživa
Keyword: salátová zálivka, zálivka na salát
Dávka: 1 sklenice

Ingredience

  • 1/2 šálku naturálních kešu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce miso pasty (nebo sojové omáčky)
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička sušené cibule
  • hrst čerstvých bylinek

Postup

  • Nejprve dejte kešu namočit alespoň na 30 minut do horké vody.
  • Poté smíchejte všechny ingredience v mixéru (ideálně blender, ale poslouží i ponorný) a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká zálivka.
  • Zálivku skladujte v uzavřené sklenici maximálně 3 dny v lednici.

Zaujala vás zálivka z kešu? Zkuste další recepty!

levné kešu ořechy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin