Obsah článku
Co je to lněné semínko?
Lněné semínko pochází z rostliny lnu, která dorůstá do výšky asi 60 cm. Lidé pěstovali len jako plodinu ve starověkém Egyptě a Číně. V Asii hraje roli v ajurvédské medicíně po tisíce let. Rostlina lnu může být tkaná do plátna — jeho vlákna jsou dvakrát až třikrát silnější než bavlna.
Když rostlina poprvé přišla do Severní Ameriky, byla pěstována především k výrobě oděvů. V polovině 20. století se však bavlna stala preferovaným vláknem Spojených států, takže v současnosti většina míst v Severní Americe, kde se pěstuje len, vyrábí semena.
Semena s oříškovou chutí se dají jíst celá nebo rozdrcená a lisovaná za studena, ze kterých se vyrábí lněný olej.
💡 Vyzkoušejte lněnou mouku nebo zlaté lněné semínko.
Po celá desetiletí bylo běžné najít lněné semínko v potravinách jako je pečivo, ale až v poslední době si lněná mouka opět vytvořila své místo na scéně zdravé výživy.
Dnes je lněné semínko dostupné ve formě semen, olejů, prášku, tablet, kapslí a mouky. Lidé jej používají jako doplněk stravy k prevenci zácpy, cukrovky, vysokého cholesterolu, srdečních chorob, rakoviny a několika dalších onemocnění.
Jak lněné semínko připravit?
Lněná semínka jsou nutriční elektrárnou, ale většinu živin vaše tělo absorbuje pouze pokud semínka rozemelete. Pokud se rozhodnete nechat semena celá, zacházejte s nimi jako s ozdobou nebo způsobem, jak přidat křupavou texturu do jídla. Část mouky v pečivu můžete také nahradit celými lněnými semínky, abyste snížili obsah lepku.
Celá lněná semínka vydrží mnohem déle než semínka mletá, přesto byste je měli dát do vzduchotěsné nádoby. Uchovávejte je v chladničce po dobu až 1 roku nebo do data expirace.
I když semena můžete jíst celá, jejich mletí umožňuje tělu absorbovat více omega-3 mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů. Vložte několik lžic celých semínek do hmoždíře, mixéru, mlýnku na koření nebo mixéru a poté semínka rozdrťte.

Pokud jste koupili mletá lněná semínka nebo jste jich namleli více, než potřebujete, vložte je do vzduchotěsné nádoby. Mleté lněné semínko chlaďte až 10 měsíců. Přestože byste ho mohli skladovat ještě déle, mnoho živin časem ztrácí na hodnotě.
Lněné semeno je známé už od pradávna jako lék na zánět sliznic. Hippokrates popsal recept ve svých spisech. Doporučil nalít vroucí vodu na semena, aby se vytvořil hustý hlen. Konzumuje se na lačný žaludek, snižuje zánět jícnu, podporuje hojení žaludečních vředů, obaluje sliznici a anestetizuje.
Lněné semínko v těhotenství
Je bezpečné konzumovat lněné semínko během těhotenství? Na tuto otázku existují protichůdné odpovědi. Pokud si tedy nejste jisti, je nejlepší promluvit si se svým lékařem nebo dietologem o radu nebo alternativní možnosti.
Někteří odborníci doporučují s konzumací lněných semínek počkat až po prvním trimestru. Ale většina souhlasí s tím, že olej z lněných semínek není bezpečný během těhotenství.
Lněné semínko změkčuje stolici a tím usnadňuje vyprazdňování. Děje se tak díky „slizu“ který po zalití vodou semínko vytvoří. Tento sliz také pomáhá k provlhčení porodních cest, díky tomu se v pochvě tvoří více sekretu a miminko může snáze na svět.
Zajímavé je, že semínko má vliv jen na porodní cesty, nevyvolává tedy kontrakce a lze ho užívat po celé těhotenství. Většinou se začíná užívat od třicátého týdne těhotenství, a to v množství dvě lžíce denně.
Nutriční hodnoty
Lžíce mletého lněného semínka (7 g) obsahuje zhruba:
- 37,4 kalorií
- 1,3 g bílkovin
- 3 g tuků
- 2 g sacharidů
- 2 g vlákniny
- 17, 8 mg vápníku
- 27 mg hořčíku
- 45 mg fosforu
- 57 mg draslíku
Lžička lněného semínka obsahuje také stopy různých vitamínů a minerálů, ale ne ve významném množství. Poskytuje také lignany, tryptofan, lysin, tyrosin a valin, stejně jako zdravé tuky, které jsou většinou nenasycené.
Na co lze lněné semínko použít?
Vmíchejte semínka do smoothie
Lněná semínka jsou nabitá omega-3 mastnými kyselinami prospěšnými pro srdce. Vložte pár polévkových lžic lněných semínek do mixéru nebo je jednoduše kupte namletá. Zvýšíte tak svůj příjem zdravých tuků přimícháním jedné nebo dvou polévkové lžíce do vašeho smoothie.

Přidejte semínka do müsli
Protože 2 polévkové lžíce lněných semínek obsahují 4 gramy vlákniny, mohou vám pomoci zvýšit denní dávku vlákniny. Stačí smíchat 2 až 4 polévkové lžíce mletých lněných semínek do vaší oblíbené granoly nebo snídaňové směsi.
Přidejte lněná semínka do pečení
Nahraďte mletými lněnými semínky část oleje v poměru 3 díly lněného semínka na 1 díl oleje. Místo 1 lžíce oleje tedy použijte 3 lžíce mletého lněného semínka. Pokud recept vyžaduje 1/2 šálku oleje, přidejte pouze 1/4 šálku oleje a zbývající 1/4 šálku oleje nahraďte 3/4 šálku mletých lněných semínek.
Lněná semínka jako vejce pro vegany
Nemusíte být alergičtí na vejce nebo vegani, abyste vyzkoušeli tento jednoduchý trik. Lněná semínka vytvářejí viskózní tekutinu, která napodobuje vejce, takže pokud vám došla vejce, smíchejte dohromady 1 lžíci mletých lněných semínek a 3 lžíce vody; nechte směs odpočinout a přidejte do svého receptu.
Přidejte semena do salátového dresingu
Lněná semínka poskytují velké množství minerálů, jako je fosfor, hořčík, mangan, zinek, selen, vápník, měď a železo. Vmíchejte mletá lněná semínka do vašich oblíbených salátových dresinků a nutričně obohaťte váš salát.
Lněná semena v jogurtu nebo kaši
Hledáte nejjednodušší způsob, jak každý den přidat lněná semínka do vašeho jídelníčku? Jednoduše nasypte mletá lněná semínka do jakéhokoli druhu ovesné kaše nebo jogurtu a začněte zdravě ráno.

Recepty
Nízkosacharidové lněné palačinky
Potřebujeme:
- ½ šálku mandlové mouky
- ½ šálku kokosové mouky
- ¼ šálku rozdrcených lněných semínek
- ¼ šálku oblíbeného sladidla
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 3 vejce
- ½ šálku perlivé vody
- Olej
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience v mixéru na těsto.
- Těsto necháme pár minut odležet, aby zhoustlo. Pokud je příliš husté, přidejte více perlivé vody po lžících, abyste dosáhli správné konzistence.
- Rozpalte naolejovanou pánev na střední teplotu. Smažíme asi 2 minuty z každé strany.
- Ozdobte oblíbeným ovocem, tvarohem či povidly.
Muffiny ze lněných semínek
Potřebujeme:
- 1 ½ šálku oblíbeného ořechového másla
- 6 vajec
- ¾ šálku vody
- 6 lžic holandského kakaa
- 3 lžíce kávy bez kofeinu
- ¾ šálku mletého lněného semínka
- ¾ šálku sladidla
- 1 ½ lžičky prášku do pečiva
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 a připravte si košíčky nebo formy na 12 muffinů.
- Přidejte mokré ingredience do mísy a míchejte, dokud se úplně nespojí.
- Dále do mísy přidejte suché ingredience a míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.
- Těsto po lžících dávejte do připravených, vyložených formiček na muffiny. Zhruba do ¾ košíčku, nezapomeňte, že při pečení muffiny nabudou na objemu.
- Hotovou formu na muffiny vsuňte do předehřáté trouby a pečte 22–24 minut, nebo dokud vršek nepopraská a zapíchnuté párátko nevyjde čisté.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Poté můžete podávat.