Omáčka z červené čočky: Proteinová bomba

Omáčka z červené čočky

Vaříte často těstoviny a už vás omrzely stále stejné omáčky? Zkuste tuto luxusní omáčku z červené čočky. Božsky chutná a obsahuje spoustu proteinu a vlákniny. Je vhodná pro vegetariány i vegany a skvěle se hodí do zdravých jídelníčků jako rychlá a chutná součást oběda.

Základem receptu je červená čočka. Na rozdíl od ostatních druhů ji není potřeba namáčet a je plná vlákniny, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Dále potřebujete mrkev, rajčata, česnek a základní druhy koření, které najdete snad v každé české kuchyni a půl hodiny času.

Ingredience na omáčku z červené čočky
Ingredience na omáčku z červené čočky

Jak uvařit omáčku z červené čočky

  1. Nejprve uvařte propláchnutou červenou čočku. Ve vroucí vodě je hotová za 15 minut.
  2. Na olivovém oleji během tří minut orestujte česnek, na drobno nakrájenou mrkev a rajčata.
  3. Na pánev přidejte, rajčatový protlak, chilli, oregano, bazalku a špetku soli. 15 minut vařte.
  4. Směs vmíchejte do slité uvařené čočky a můžete podávat!

Omáčka se hodí především k těstovinám

Ačkoliv můžete omáčku použít do více druhů jídel, u nás je nejoblíbenější varianta s těstovinami. Je to skvělá rychlá a lehká varianta letního oběda.

Omáčka na těstovinách
Omáčka na těstovinách

Zbylou omáčku můžete zamrazit

Z našeho receptu vyrobíte zhruba 4 porce omáčky, ale můžete si jí udělat samozřejmě více. Omáčku lze skladovat v uzavřené nádobě v ledničce (maximálně 3 dny), nebo v mrazáku (až 3 měsíce).

Pokud budete omáčku mrazit, můžete ji před použitím přendat na noc do ledničky, nebo opatrně rozehřát v rendlíku.

Obohaťte si omáčku dalšími ingrediencemi

Nebojte se do omáčky přidat více bylinek a koření. Často v receptu obměňujeme bylinky, především v období léta, kdy nám na zahradě roste bazalka, petržel nebo koriandr. Omáčka je výborná také s chilli kořením.

Pokud máte doma přebytečnou zeleninu, zkuste ji do omáčky přidat. Například více mrkve nebo červená paprika jsou v omáčce výtečné.

Pro vláčnější a krémovější strukturu můžete přidat trochu rozpustitelného sýra, nebo sójové smetany (vegani).

Zaujala vás omáčka? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z červené čočky!

Omáčka z červené čočky
Vytisknout recept
0 z 0 hlasů

Proteinová omáčka na těstoviny z červené čočky

Klasické omáčky už se vám přejedly, nebo hledáte nějakou zdravější alternativu? Tato omáčka je velmi rychlá, chutná a zdravá.
Doba přípravy10 minut
Doba vaření20 minut
Celková doba30 minut
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Vegetariánská, Zdravá výživa

Ingredience

  • 1/2 šálku červené čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 šálku mrkve
  • 1/4 šálku krájených rajčat
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • mořská sůl
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce sušené bazalky (nebo hrst čerstvé)
  • 1 lžíce parmazánu (volitelné)

Postup

  • Červenou čočku dejte vařit dle návodu.
  • Na pánvi orestujte na olivovém oleji česnek, na drobno nakrájenou mrkev a rajčata. Restujte 3 minuty a často míchejte.
  • Přidejte zbytek ingrediencí, snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 10-15 minut.
  • Uvařenou čočku slijte a vmíchejte rajčatovou směs. Můžeme podávat! ✅

levné kešu ořechy

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1