Léto je sezonou cuket a často jich máme víc, než dokážeme spotřebovat. Pokud už nevíte, co s nimi, zkuste naši vláčnou cuketovou buchtu na plech. Cuketová buchta na plech je zdravá a hodí se ke kávě, na snídani nebo jako svačinka pro děti. Navíc je rychlá, nenáročná a skvěle využije i větší cukety ze zahrádky.
Proč se cukety hodí k pečení buchet
Použít cuketu do buchty se může zdát jako zvláštní nápad, ale věřte, že je to skvělý způsob, jak si upéct něco zdravějšího nebo třeba zužitkovat přebytek cuket ze zahrádky. Použití cukety do buchty se nemusíte vůbec bát, protože cuketa má neutrální chuť, ale přitom dodá buchtě vláčnost s jemnost.
TIP: Mrkvová buchta s ořechy a citronovou polevou

Co obsahuje cuketa a proč je zdravá
Cuketa má spoustu zdravotních benefitů, díky kterým se vyplatí zařadit ji do jídelníčku co nejčastěji. A co je nejlepší? V cuketové buchtě ji sní i ti, kdo normálně o zeleninu ani nezavadí. Co obsahuje cuketa a proč je zdravá?
- Má nízký obsah kalorií,
- vysoký obsah vody a vlákniny,
- obsahuje vitaminy a minerály jako vitamín C, B6, draslík, hořčík a mangan,
- obsahuje také antioxidanty,
- je dobře stravitelná.
Z čeho se peče cuketová buchta na plech
Příprava těsta na cuketovou buchtu je jednoduchá, rychlá a zvládne ji každý. Základ těsta tvoří klasické suroviny jako vejce, cukr, mouka a kokosový olej. Hlavní kouzlo je právě v najemno nastrouhané cuketě. Ta se do těsta přidává syrová. Navíc mladé cukety není třeba ani loupat. Slupka mladých cuket je jemná a po upečení se v těstě téměř ztratí.
Jak připravit těsto na cuketovou buchtu
Vyšlehejte vajíčka s cukrem do světlé pěny. Poté přidejte olej, cuketu a suché ingredience. Vše společně smíchejte do hustšího těsta. Pokud je těsto příliš husté, můžete přidat trochu mléka, nebo v opačném případě, když je těsto příliš mokré, můžete přidat dle potřeby mouku.
Tím to ale zdaleka nekončí, protože do těsta můžete přimíchat další dobroty jako jsou třeba ořechy, čokoláda nebo sušené ovoce. Připravené těsto pak nalijte na plech a pečete do zlatova.
TIP: 14 tipů na nejlepší tvarohové dezerty
Čím cuketovou buchtu ozvláštnit?
Díky neutrální chuti cukety, si můžete buchtu ozvláštnit různými ingrediencemi, aby vás buchta neomrzela a pokaždé jste si na ní pochutnali. Máme hned několik oblíbených kombinací, se kterými je cuketová buchta na plech naprosto vynikající. Zkuste do těsta přidat třeba:
- Nasekanou kvalitní čokoládu nebo kakao spolu se sušeným pomerančem,
- ořechy všeho druhu a kokos,
- sušené ovoce nakrájené na menší kousky (například sušené meruňky, švestky a rozinky),
- pro dochucení se hodí citronová a pomerančová kůra, zázvor či trocha rumu,
- koření jako je vanilka, skořice, muškátový oříšek nebo perníkové koření,
- nastrouhané čerstvé ovoce jako jablka a hrušky nebo rozmačkaný banán.
TIP: Na podzim přidejte do těsta lžičku perníkového koření, nasekané ořechy a část cukety nahraďte dýňovým pyré. Získáte tak výbornou podzimní cuketovou perníkovou buchtu.

Jak se zdobí cuketová buchta na plech
Cuketová buchta na plech je klasika, kterou můžete nechat jen lehce pocukrovanou nebo ji můžete proměnit ve slavnostní moučník díky různým druhům polev a krémů. Skvěle se hodí čokoládová poleva, citronová cukrová glazura nebo jemná jogurtová poleva pro svěží chuť.
Pokud chcete buchtu ozvláštnit, můžete ji rozříznout a promazat lehkým tvarohovým nebo mascarpone krémem, případně buchtu jen lehce potřít a posypat lyofilizovaým ovocem, nasekanými ořechy, kokosem, čokoládovými hoblinami nebo třeba plátky mandlí.
Kromě polev a krémů si můžete připravit i křupavé zdobení. Buď si můžete připravit klasickou drobenku z másla, mouky a cukru, nebo zdravější variantu z vloček, ořechů a medu.
Jak udělat cuketovou buchtu zdravější
Pro zdravější pečení můžete klasickou bílou mouku nahradit celozrnnou špaldovou moukou, která těstu dodá jemnou oříškovou chuť a víc vlákniny. Místo bílého cukru lze použít třtinový cukr, javorový sirup nebo xylitol či erythriol. Pokud si hlídáte příjem bílkovin, můžete do buchty přidat i proteinový prášek.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší hrnková buchta s jablky

Vyzkoušejte i naše další recepty z cukety:
- Fitness cuketové placičky v troubě a bez mouky
- Recept na slané cuketové muffiny se sýrem
- Jednoduchý (líný) cuketový perník s ořechy
- Cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě
- Lahodné cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu
- Cuketové špagety s pestem z pistácií

Recept: Cuketová buchta na plech
Ingredience
- 500 g nastrouhané cukety 1-2 menší cukety
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 2 vejce
- 100 g erythriolu nebo třtinového cukru
- 100 ml kokosového oleje
- 1 kypřicí prášek
- 1 ČL skořice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech o rozměrech cca 30×20 cm nebo ho vyložte pečicím papírem.
- V míse vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem (nebo rozmačkaným banánem) do pěny, dokud směs nezíská světlý a nadýchaný vzhled.
- Přidejte olej a nastrouhanou cuketu (nevymačkávejte šťávu, ta přidá vláčnost) a dobře promíchejte.
- V jiné misce smíchejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, skořici, vanilku a špetku soli. Suché ingredience postupně přidejte k mokré směsi a promíchejte do hladkého těsta.
- Přidejte vlašské ořechy a případně i další ingredience na dochucení.
- Těsto přelijte na plech, rozetřete rovnoměrně a dejte péct do předehřáté trouby na 30-40 minut, dokud není povrch krásně zlatý.
- Nechte buchtu vychladnout, pak ji můžete posypat moučkovým cukrem nebo dozdobit dle libosti. Skvěle se hodí i kakaová nebo jogurtová poleva.
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Musím cuketu do cuketové buchty loupat před strouháním?
Cuketu není třeba loupat, pokud je mladá a má jemnou slupku. Pokud je cuketa starší, je lepší slupku odstranit, protože může být tužší. Můžete ji však klidně ponechat, protože po upečení se slupka rozpadne a nebude v cuketové buchtě vůbec cítit.
Dá se cuketová buchta na plech připravit bez vajec?
Ano, cuketová buchta na plech se dá připravit i ve veganské variantě. Místo vajec použijte banán, jablečnou přesnídávku nebo lněné semínko (1 lžíce mletého lněného semínka smíchaného s 3 lžícemi vody). Těsto bude stejně vláčné, jen bude mít trochu jinou chuť.
Můžu do těsta přidat i jinou zeleninu než cuketu?
Místo cukety můžete použít i mrkev, dýni nebo třeba batáty. Změní se chuť, ale buchta bude stejně vláčná a chutná. Pokud použijete dýni nebo mrkev, je třeba přizpůsobit množství použitého cukru, protože tyto zeleniny jsou sladší.